Gebakken lamszadel met rozemarijn en gegratineerde venkel

 

Pittig vlees dat nog rozé is, beetgare groente in een romig kaassausje onder een goudkleurig korstje. Hier scoor je mee.

 

Ingrediënten (4 pers)

n       1 lamszadel van ± 450 gr

n       1 dl vleesjus

n       1 takje rozemarijn

n       takje tijm

n       laurierblad

n       1 wortel

n       1 selderstengel

n       1 ui

n       1 dl droge witte wijn

n       een klontje boter

Ingrediënten voor de groente

n       12 venkelknollen

n       1 dl room

n       50 gr geraspte gruyèrekaas

n       50 gr roquefort

n       snuifje nootmuskaat

n       1 takje bonenkruid

 

Bereiding

n       Bak het vlees rondom aan in bruisende boter

n       Maak de selder, wortel en ui schoon

n       Snijd in grove stukken en doe dit samen met laurier, rozemarijn en tijm bij het vlees

n       Schuif de pan in de op 200°C voorverwarmde oven en gaar gedurende maximaal 20 minuten

n       Neem het vlees uit de pan en deglaceer met wijn

n       Doe er de vleesjus bij, laat goed opkoken en ⅓  van het vocht verdampen

n       Zeef de saus en werk af met een klontje boter

n       Halveer de venkelknollen, verwijder de harde kern en snijd de knollen in reepjes

n       Houd het fijne loof apart

n       Dompel de venkelreepjes even onder in kokend water en laat ze onmiddellijk schrikken onder de koude kraan

n       Verwarm de room, kruid met peper, zout en nootmuskaat en voeg de venkel toe

n       Laat op een zacht vuurtje 5 minuutjes garen en roer er dan de roquefort door

n       Verdeel de venkel over 4 individuele ovenschoteltjes, bestrooi met de geraspte kaas en bonenkruid en gratineer onder de grill

 

Wijntip

n        

 

Culinaire Kookclub Houthalen