Tilapiafilet met asperges en witte-wijnsaus

 

Ingrediėnten (4 pers)

n       4 tilapiafilets

n       sap van 1 citroen

n       3 sneetjes oud witbrood

n       zout en versgemalen peper

n       2 eiwitten

n       25 gr boter

Ingrediėnten voor de saus

n       2 sjalotjes

n       400 ml droge witte wijn

n       2 eetlepels gehakte peterselie (vers of diepvries)

n       200 ml kookroom

n       1 theelepels kerriepoeder

Ingrediėnten voor de asperges

n       500 gr groene of witte asperges

n       3 eetlepels olijfolie

n       2 eetlepels gehakte basilicum (vers of diepvries)

 

Bereiding

n       Begin met de saus: pel de sjalotjes en snipper ze

n       Breng in een pan de wijn met de sjalot en peterselie aan de kook en kook dit op een hoge stand in ± 10 minuten in tot nog een derde van de wijn over is

n       Wrijf intussen de tilapiafilets in met citroensap en laat ze even liggen

n       Verkruimel de sneetjes brood (in de keukenmachine) en doe het kruim over in een diep bord

n       Dep de tilapiafilets droog met keukenpapier, bestrooi ze met zout en peper en haal ze door het losgeklopte eiwit

n       Wentel de tilapiafilets door het broodkruim en druk dit goed aan

n       Zeef de ingekookte wijn boven een andere pan

n       Roer de kookroom en kerriepoeder erdoor en kook het geheel nog ± 5 minuten tot een gebonden saus ontstaat

n       Snijd de asperges in schuine stukjes van 3 cm

n       Verhit de olijfolie in een wok en roerbak de asperges ± 3 minuten

n       Voeg 50 ml water en zout en peper naar smaak toe en laat de asperges in nog 2 ą 3 minuten gaar worden

n       Verhit de boter in een grote koekenpan, bak de tilapiafilets in ± 6 minuten

n       Keer ze halverwege tot ze goudbruin en gaar zijn

n       Schep de basilicum door de asperges en schep ze op 4 borden

n       Rangschik de tilapiafilets erop

n       Schep de romige wijnsaus over de vis.

 

Wijntip

n       Een frisse riesling uit de Elzas of een Duitse riesling classic maken het geheel extra lekker.

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen