Aardbei-rabarbercompote met ijs van witte chocolade

 

Ingrediėnten (4 pers)

n  200 gr aardbeien

n  200 gr rabarber

n  100 gr suiker

n  1 mespunt kaneel

n  1 vanillestokje

n  scheutje witte wijn

Ingrediėnten voor het vanilleschuim

n  ¼ liter verse room

n  4 eierdooiers

n  20 ml advocaat

n  1 vanillestokje

n  50 gr suiker

Ingrediėntenvoor het chocoladeijs

n  ¾ liter melk

n  50 gr suiker

n  200 gr witte chocolade

n  9 eierdooiers

 

aardbei-rabarber2

Bereiding

n  Spoel de aardbeien, verwijder het kroontje en halveer ze

n  Schil de rabarberstelen en snij ze in stukken van ± 2 cm

n  Bewaar de schillen

n  Doe de gespoelde schillen van de rabarber in een pan met de suiker en laat ze karameliseren

n  Blus met een scheutje witte wijn (let op voor hete spatten!)

n  Snij het vanillestokje in de lengte open en haal het merg eruit

n  Doe dit, samen met de kaneel, bij de rabarberschillen

n  Laat een beetje inkoken en giet door een zeef

n  Doe de stukjes rabarber met dit kookvocht in een vuurvaste schotel

n  Laat ze in de oven op 200°C gaar worden

n  Haal ze uit de oven en voeg er de aardbeien aan toe

n  Breng voor het vanilieschuim de room, advocaat, suiker en het merg van het vanillestokje aan de kook

n  Klop er met de garde de eierdooiers door (blijven kloppen zodat het eigeel niet stolt!)

n  Laat al roerend verderkoken tot de saus gebonden is

n  Breek voor het ijs de witte chocolade in stukjes

n  Breng de melk met de suiker aan de kook en laat hierin de chocolade smelten

n  Laat verder koken en klop er met de garde de eierdooiers door

n  Blijf kloppen tot het mengsel schuimig is

n  Doe het mengsel in de ijsmachine of laat het opstijven in de diepvriezer

n  Klop, vlak voor het serveren, de vanillesaus met de staafmixer schuimig

n  Verdeel de vruchtencompote over de borden, schep er wat vanillesaus op en leg er een bolletje ijs bovenop

n  Werk eventueel af met een chocoladefantasietje en/of een takje verse munt

 

Wijntip

n  De Riesling Eiswein van het huis Ruppertsbergen Lonsenbusch in de Pfalz is zoet, maar heeft voldoende frisse zuren

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen