Gevulde kipfilet met spinazie en champignons |
Bouillabaise
met kip is een even grote klassieker van de Provençaalse keuken als de evenknie
met vis
Ingrediënten (4 pers) n 4 kipfilets n 2 billen n 20 gr gedroogde champignons
(mengeling van boleten en andere boschampignons) n 200 gr spinazie n 1 teentje knoflook,
gesnipperd n 1 eetlepel peterselie,
gehakt n 1 liter kippenbouillon n 2 dl witte wijn n 20 gr koude boter, in
blokjes n peper en zout |
|
Bereiding
n
Week
de champignons 1 uur in koud water
n
Giet
af, vang het vocht op en giet door een fijn zeef
n
Meet
1 dl van het weekvocht af
n
Hak
de champignons fijn
n
Snij
de kipfilets horizontaal door, maar niet helemaal en sla ze vervolgens plat
n
Haal
het vlees van de billen en cutter het in de keukenmachine
n
Vermeng
met de gesnipperde knoflook, peterselie en de champignons
n
Breng
op smaak met peper en zout
n
Blancheer
de spinazie een paarseconden in kokend water en laat vervolgens goed uitlekken
n
Klap
de kipfilets open en leg er een laagje uitgeknepen spinazie en een vierde van
het gehaktmengsel tussen
n
Sla
de filets dicht en wikkel ze stevig in plasticfolie
n
Breng
de bouillon tot tegen de kook aan en pocheer hierin de in folie gewikkelde
kipfilets
n
Reken
hiervoor ± 10 minuten
n
Laat
de bouillon niet koken
n
Neem
de pan van het vuur en laat nog 10 minuten rusten
n
Breng
intussen 1 dl van de nog warme kippenbouillon aan de kook met 1 dl weekvocht
van de champignons
n
Laat
tot de helft inkoken
n
Voeg
er de wijn aan toe en laat weer tot de helft inkoken
n
Breng
op smaak met peper en zout
n
Werk
af met de koude boter
n
Neem
de kip uit de bouillon en verwijder de plasticfolie
n
Snij
de gevulde filets in plakken en schik ze op voorverwarmde borden
n
Serveer
met de warme saus
n Lekker met gebakken champignons en rijst
Wijntip
n
De
champignons geven een enigszins aards karakter. Hierbij smaakt een rijpe
riesling uit de Franse Elzas of de Duitse Rheingau. Serveren op 8 à 10°C