Gevulde kipfilet met spinazie en champignons

 

Bouillabaise met kip is een even grote klassieker van de Provençaalse keuken als de evenknie met vis

 

Ingrediënten (4 pers)

n  4 kipfilets

n  2 billen

n  20 gr gedroogde champignons (mengeling van boleten en andere boschampignons)

n  200 gr spinazie

n  1 teentje knoflook, gesnipperd

n  1 eetlepel peterselie, gehakt

n  1 liter kippenbouillon

n  2 dl witte wijn

n  20 gr koude boter, in blokjes

n  peper en zout

 

hoofdgerecht-sept

Bereiding

n  Week de champignons 1 uur in koud water

n  Giet af, vang het vocht op en giet door een fijn zeef

n  Meet 1 dl van het weekvocht af

n  Hak de champignons fijn

n  Snij de kipfilets horizontaal door, maar niet helemaal en sla ze vervolgens plat

n  Haal het vlees van de billen en cutter het in de keukenmachine

n  Vermeng met de gesnipperde knoflook, peterselie en de champignons

n  Breng op smaak met peper en zout

n  Blancheer de spinazie een paarseconden in kokend water en laat vervolgens goed uitlekken

n  Klap de kipfilets open en leg er een laagje uitgeknepen spinazie en een vierde van het gehaktmengsel tussen

n  Sla de filets dicht en wikkel ze stevig in plasticfolie

n  Breng de bouillon tot tegen de kook aan en pocheer hierin de in folie gewikkelde kipfilets

n  Reken hiervoor ± 10 minuten

n  Laat de bouillon niet koken

n  Neem de pan van het vuur en laat nog 10 minuten rusten

n  Breng intussen 1 dl van de nog warme kippenbouillon aan de kook met 1 dl weekvocht van de champignons

n  Laat tot de helft inkoken

n  Voeg er de wijn aan toe en laat weer tot de helft inkoken

n  Breng op smaak met peper en zout

n  Werk af met de koude boter

n  Neem de kip uit de bouillon en verwijder de plasticfolie

n  Snij de gevulde filets in plakken en schik ze op voorverwarmde borden

n  Serveer met de warme saus

n  Lekker met gebakken champignons en rijst

 

Wijntip

n  De champignons geven een enigszins aards karakter. Hierbij smaakt een rijpe riesling uit de Franse Elzas of de Duitse Rheingau. Serveren op 8 à 10°C

 

 

 

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen