Hollandse garnalenspiesjes

hapje

Ingrediënten (1 pers)

n  geklopte slagroom

n  mayonaise

n  scheutje wodka (slijter)

n  mespunt kerriepoeder

n  Hollandse garnalen (of roze garnalen)

n  verse selderij, fijne blaadjes

 

http://cmgtcontent.ahold.com/cmgtcontent/media/000230900/000/000230958_001_FRAL03130221_200.jpg

Bereiding

n  Vul kleine borrelglaasjes of eierdopjes met een cocktailsaus van gelijke delen geklopte room met mayonaise, een scheutje wodka en een mespunt kerriepoeder

n  Steek aan cocktailprikkers telkens 5 à 7 garnalen, afgewisseld met fijne blaadjes selderij en leg op elk glaasje 1 spiesje

 

 


Roggebroodhapje met biet en zalm

hapje

Ingrediënten (8pers)

n  2 eetlepels (olijf)olie

n  1 eetlepel citroensap

n  1 eetlepel knoflookbieslook, fijngeknipt

n  1 eetlepel kappertjes

n  1 gekookte biet, schoongemaakt

n  2 sneetjes licht roggebrood

n  1 eetlepel mayonaise

n  1 bakje gerookte zalmblokjes (100 gr)

 

http://cmgtcontent.ahold.com/cmgtcontent/media/000312100/000/000312116_001_FRBGHA020364_200.jpg

Bereiding

n  In kommetje olie en citroensap tot dressing kloppen

n  In ander kommetje bieslook, kappertjes en ½  eetlepel dressing door elkaar scheppen

n  Biet in 8 plakjes snijden en er met uitsteekvormpje 8 even grote rondjes uitsteken

n  Plakjes in dressing leggen

n  Sneetjes roggebrood in vieren snijden en dun bestrijken met mayonaise

n  Hierop plakjes biet leggen en zalmblokjes erover verdelen

n  Bieslook en kappertjes erop scheppen

 

Wijntip

n  Ronde, fruitige, soms wat kruidige witte wijnen

 


 


Toast met slaatje van haring en radijs

hapje

Ingrediënten (6 pers)

n  6 dikke sneden brood (bijv. Bourgondisch brood)

n  2 schaaltjes maatjesharing (= 8 filets)

n  ½  bosje radijs

n  125 ml zure room

 

http://cmgtcontent.ahold.com/cmgtcontent/media//000342500/000/000342576_001_FRAL05070871_200.jpg

Bereiding

n  Sneden brood in broodrooster of onder ovengrill goudbruin roosteren

n  Haringfilets in piepkleine blokjes snijden (uitjes uit verpakking worden niet gebruikt)

n  Radijs in grove stukjes hakken, enkele mooie blaadjes van radijsloof grof scheuren

n  In kom zure room mengen met haring en radijs

n  Mengsel op smaak brengen met zout en peper

n  Sneetjes brood royaal besmeren met haring-radijsmengsel

n  Garneren met radijsgroen

 

Tip

n  De peperige smaak kan nog versterkt worden door 1 theelepel geraspte mierikswortel door de zure room te roeren

n  Zo'n haringsalade op brood smaakt ook lekker met bieslook en fijne blokjes ongeschilde Granny Smith-appels in plaats van radijs, of met bosuitjes en fijngesneden tuinkruiden

 

Wijntip

n  Lichte, frisse, fruitige witte wijnen

 

 


Crostini met roomkaas

 

Ingrediënten (12 stuks)

n  12 sneetjes stokbrood

n  50 gr knoflookboter

n  100 gr magere spekblokjes

n  2 bosuitjes

n  200 gr verse roomkaas

n  2 eetlepels zongedroogde tomaten op olie

n  versgemalen peper

 

http://www.webculinair.nl/snacks/fotos/crostini-roomkaas.jpg

Bereiding

n  Verwarm de ovengrill voor

n  Bestrijk de sneetjes brood met de knoflookboter en rooster ze onder de grill goudbruin

n  Bak intussen de spekblokjes knapperig en schep ze op keukenpapier

n  Snijd de schoongemaakte bosuitjes in ringetjes en houd het lichte en het groene deel apart

n  Doe de roomkaas, de uitgelekte tomaten, het spek, het lichtgekleurde deel van de bosuitjes en wat peper in de foodprocessor en laat kort draaien

n  Bestrijk de sneetjes met het roomkaasmengesl en bestrooi ze met het groen van de bosuitjes

 


 


Boursin met kruiden op een nestje van Granny Smith en groene selder

 

Ingrediënten (4 pers)

n  ½ Granny Smith

n  5 cm groene selderstengel

n  beetje verse gember

n  citroengras

n  olijfolie

n  limoensap (1 koffielepel)

n  peper en zout

n  6 blaadjes munt

n  2 eetlepels Boursin met Look en Fijne Kruiden

 

Program Files\ScanWizard 5\My Images\0002-1042.jpg

Bereiding

n  Selder en appel in fijne julienne snijden en mengen met olie, fijngesneden citroengras, gember en limoensap

n  Afwerken met peper en zout

n  De Boursin mengen met de munt en schikken op een nestje van appel en selder

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Culinaire Kookclub Houthalen