Hollandse garnalenspiesjes |
hapje
Ingrediënten
(1 pers) n geklopte
slagroom n mayonaise n scheutje wodka
(slijter) n mespunt
kerriepoeder n Hollandse
garnalen (of roze garnalen) n verse selderij,
fijne blaadjes |
|
Bereiding
n Vul kleine
borrelglaasjes of eierdopjes met een cocktailsaus van gelijke delen geklopte
room met mayonaise, een scheutje wodka en een mespunt kerriepoeder
n Steek aan
cocktailprikkers telkens 5 à 7 garnalen, afgewisseld met fijne blaadjes
selderij en leg op elk glaasje 1 spiesje
Roggebroodhapje met biet en zalm |
hapje
Ingrediënten
(8pers) n 2 eetlepels (olijf)olie n 1 eetlepel citroensap n 1 eetlepel knoflookbieslook,
fijngeknipt n 1 eetlepel kappertjes n 1 gekookte biet,
schoongemaakt n 2 sneetjes licht roggebrood n 1 eetlepel mayonaise n 1 bakje gerookte zalmblokjes
(100 gr) |
|
Bereiding
n
In kommetje olie en citroensap tot dressing kloppen
n
In ander kommetje bieslook, kappertjes en ½ eetlepel dressing door elkaar scheppen
n
Biet in 8 plakjes snijden en er met uitsteekvormpje
8 even grote rondjes uitsteken
n
Plakjes in dressing leggen
n
Sneetjes roggebrood in vieren snijden en dun
bestrijken met mayonaise
n
Hierop plakjes biet leggen en zalmblokjes erover
verdelen
n
Bieslook en kappertjes erop scheppen
Wijntip
n
Ronde, fruitige, soms wat kruidige witte wijnen
Toast met slaatje van haring en radijs |
hapje
Ingrediënten
(6 pers) n 6 dikke sneden brood (bijv.
Bourgondisch brood) n 2 schaaltjes maatjesharing
(= 8 filets) n ½ bosje radijs n 125 ml zure room |
|
Bereiding
n
Sneden brood in broodrooster of onder ovengrill
goudbruin roosteren
n
Haringfilets in piepkleine blokjes snijden (uitjes
uit verpakking worden niet gebruikt)
n
Radijs in grove stukjes hakken, enkele mooie
blaadjes van radijsloof grof scheuren
n
In kom zure room mengen met haring en radijs
n
Mengsel op smaak brengen met zout en peper
n
Sneetjes brood royaal besmeren met
haring-radijsmengsel
n
Garneren met radijsgroen
Tip
n
De peperige smaak kan nog versterkt worden door 1
theelepel geraspte mierikswortel door de zure room te roeren
n
Zo'n haringsalade op brood smaakt ook lekker met
bieslook en fijne blokjes ongeschilde Granny Smith-appels in plaats van radijs,
of met bosuitjes en fijngesneden tuinkruiden
Wijntip
n
Lichte, frisse, fruitige witte wijnen
Crostini met roomkaas |
Ingrediënten
(12 stuks) n 12 sneetjes stokbrood n 50 gr knoflookboter n 100 gr magere spekblokjes n 2 bosuitjes n 200 gr verse roomkaas n 2 eetlepels zongedroogde tomaten op olie n versgemalen peper |
|
Bereiding
n Verwarm de ovengrill voor
n Bestrijk de sneetjes brood met de knoflookboter en rooster
ze onder de grill goudbruin
n Bak intussen de spekblokjes knapperig en schep ze op
keukenpapier
n Snijd de schoongemaakte bosuitjes in ringetjes en houd
het lichte en het groene deel apart
n Doe de roomkaas, de uitgelekte tomaten, het spek, het
lichtgekleurde deel van de bosuitjes en wat peper in de foodprocessor en laat
kort draaien
n Bestrijk de sneetjes met het roomkaasmengesl en bestrooi
ze met het groen van de bosuitjes
Boursin met kruiden op een nestje van Granny Smith en
groene selder |
Ingrediënten
(4 pers) n ½ Granny Smith n 5 cm groene selderstengel n beetje verse gember n citroengras n olijfolie n limoensap (1 koffielepel) n peper en zout n 6 blaadjes munt n 2 eetlepels Boursin met Look en Fijne Kruiden |
|
Bereiding
n
Selder en appel in fijne julienne snijden en mengen met olie, fijngesneden
citroengras, gember en limoensap
n
Afwerken met peper en zout
n
De Boursin mengen met de munt en schikken op een nestje van appel en selder