Knolselderij-crèmesoep

Bereidingstijd 35 minuten voorbereiden en 5 bereiden

 

Ingrediënten (4pers)

n  1 knolselderij (kleine)

n  3 eetlepels citroensap

n  2 sjalotjes

n  25 gr roomboter

n  1 kruidenbouillontablet

n  1 takje tijm

n  1 eetlepel cognac of vieux

n  1 bekertje crème fraiche (125 ml)

n  zout en (versgemalen) peper

n  staafmixer

 

http://cmgtcontent.ahold.com.kpnis.nl/cmgtcontent/media/000039200/000/000039260_001_FRAL0110145_200.jpg

Bereiding

n  Boven- en onderkant van knolselderij dun eraf snijden

n  Rest van knolselderij met groot mes in plakken snijden

n  Plakken schillen, wassen en in blokjes snijden

n  Tot gebruik bewaren in ruim water met 2 eetlepels citroensap

n  Sjalotjes pellen en snipperen

n  In grote pan boter smelten

n  Sjalotjes ± 2 minuten zachtjes bakken

n  Knolselderij uit water halen en ± 1 minuut al omscheppend meebakken

n  Bouillontablet, tijm en 6 dl water toevoegen

n  Selderij in ± 20 minuten op laag vuur gaar koken

n  Tijm uit pan nemen

n  Met schuimspaan enkele blokjes knolselderij eruit nemen

n  Soep met staafmixer of in keukenmachine glad pureren

n  Soep opnieuw verwarmen

n  1 eetlepel citroensap, cognac of vieux en ⅔ deel van crème fraîche erdoor roeren

n  Op smaak brengen met zout en peper

n  Soep in vier borden scheppen en rest van crème fraîche erin scheppen

n  Serveren met kaasstengels

 

Wijntip

n  Ronde, fruitige, soms wat kruidige witte wijnen

 

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen