Geroosterd french rack met paksoi-dolmades

Bereidingstijd in minuten: 60’ voorbereiden en 55’ bereiden

Ingrediënten (4 pers)

n  2 struiken paksoi

n  ½  zakje verse dille (à 15 gr)

n  ⅓ zakje verse munt (à 15 gr)

n  1 limoen

n  6 sjalotjes

n  ± 9 eetlepels olijfolie (extra vierge)

n  100 g notenrijst (pak à 250 gr Lassie)

n    eetlepel tomatenpuree

n  1 pot vleesfond (380 ml)

n  8 zwarte olijven zonder pit

n  zout en (versgemalen) peper

n  125 ml rode wijn

n  1 laurierblaadje

n  2 French lamsracks (à ± 275 gr )

n  30 gr boter of margarin

n  1 theelepel vloeibare honing

n  1 eetlepel olie om in te vetten

n  ovenschaal ca. 20 x 30 cm

n  braadslede

 

http://cmgtcontent.ahold.com.kpnis.nl/cmgtcontent/media/000067800/000/000067820_001_FRAL01121605_200.jpg

Bereiding

n  12 Groene bladeren van paksoi losmaken en wassen; witte stelen worden niet gebruikt

n  In pan ruim water aan de kook brengen

n  Paksoibladeren ± 2 minuten koken tot ze soepel zijn

n  Over de rand van vergiet goed laten uitlekken

n  Dille en munt fijnhakken

n  Helft van limoen uitpersen, andere helft in 4 dunne plakjes snijden

n  Sjalotjes pellen en heel fijn snipperen

n  Ovenschaal invetten

n  In pan 1 eetlepel olie verhitten

n  ⅔ Deel van sjalot ± 1 minuut bakken

n  Rijst erdoor roeren en ± 2 minuten meebakken

n  1 eetlepel tomatenpuree en 125 ml vleesfond erdoor roeren en op middelhoog vuur in ± 5 minuten vocht laten verdampen

n  Van vuur af dille, munt, 2 eetlepels olie en limoensap door rijst roeren

n  Op smaak brengen met zout en peper

n  Paksoibladeren uitspreiden en op midden van elk blad lepel rijst scheppen

n  Zijkanten van bladeren over vulling vouwen, en paksoibladeren oprollen tot mooie rolletjes

n  Paksoirolletjes dicht tegen elkaar aan in kleine ovenschaal leggen

n  (Tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren.)

n  Olijven fijnhakken

n  In steelpan rest van sjalotten, 1 dl fond, wijn en laurier op hoog vuur inkoken tot ± 1 dl over is

n  Laurier verwijderen

n  Oven voorverwarmen op 175ºC

n  Rest van fond en ± 125 ml water over paksoi schenken

n  Paksoi-dolmades onder in oven in ± 45 minuten gaar stoven (zonodig tussentijds iets meer water toevoegen.)

n  Na ± 25 minuten oventijd lamsracks bestrooien met peper

n  In braadpan 2 eetlepels olie en boter verhitten

n  Lamsracks in ± 5 minuten rondom bruinbakken

n  Vlees in braadslede leggen en bovenin oven schuiven

n  Lamsracks in nog 10 à 15 minuten rosé bakken

n  Vier grote borden voorverwarmen

n  Saus verwarmen tot handwarm

n  Olijven, 1 theelepel tomatenpuree en honing erdoor roeren

n  Van vuur af 4 eetlepels olie erdoor kloppen

n  Lamsracks halveren en op vier borden leggen

n  Saus erover scheppen

n  Paksoi-dolmades ernaast leggen

n  Garneren met plakjes limoen

n  Lekker met gebakken trostomaten.

 

Wijntip

n  Milde, zachte roséwijnen

 


 

 

 


 

 

 


 


 

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen