Geroosterd french rack met paksoi-dolmades |
Bereidingstijd in minuten: 60’ voorbereiden en 55’ bereiden
Ingrediënten
(4 pers) n 2 struiken paksoi n ½ zakje
verse dille (à 15 gr) n ⅓ zakje verse munt (à 15 gr) n 1 limoen n 6 sjalotjes n ± 9 eetlepels olijfolie (extra vierge) n 100 g notenrijst (pak à 250 gr Lassie) n 1¼
eetlepel tomatenpuree n 1 pot vleesfond (380 ml) n 8 zwarte olijven zonder pit n zout en (versgemalen) peper n 125 ml rode wijn n 1 laurierblaadje n 2 French lamsracks (à ± 275 gr ) n 30 gr boter of margarin n 1 theelepel vloeibare honing n 1 eetlepel olie om in te vetten n ovenschaal ca. 20 x 30 cm n braadslede |
|
Bereiding
n
12
Groene bladeren van paksoi losmaken en wassen; witte stelen worden niet
gebruikt
n
In
pan ruim water aan de kook brengen
n
Paksoibladeren
± 2 minuten koken tot ze soepel zijn
n
Over
de rand van vergiet goed laten uitlekken
n
Dille
en munt fijnhakken
n
Helft
van limoen uitpersen, andere helft in 4 dunne plakjes snijden
n
Sjalotjes
pellen en heel fijn snipperen
n
Ovenschaal
invetten
n
In
pan 1 eetlepel olie verhitten
n
⅔
Deel van sjalot ± 1 minuut bakken
n
Rijst
erdoor roeren en ± 2 minuten meebakken
n
1
eetlepel tomatenpuree en 125 ml vleesfond erdoor roeren en op middelhoog vuur
in ± 5 minuten vocht laten verdampen
n
Van
vuur af dille, munt, 2 eetlepels olie en limoensap door rijst roeren
n
Op
smaak brengen met zout en peper
n
Paksoibladeren
uitspreiden en op midden van elk blad lepel rijst scheppen
n
Zijkanten
van bladeren over vulling vouwen, en paksoibladeren oprollen tot mooie
rolletjes
n
Paksoirolletjes
dicht tegen elkaar aan in kleine ovenschaal leggen
n
(Tot
gebruik afgedekt in koelkast bewaren.)
n
Olijven
fijnhakken
n
In
steelpan rest van sjalotten, 1 dl fond, wijn en laurier op hoog vuur inkoken
tot ± 1 dl over is
n
Laurier
verwijderen
n
Oven
voorverwarmen op 175ºC
n
Rest
van fond en ± 125 ml water over paksoi schenken
n
Paksoi-dolmades
onder in oven in ± 45 minuten gaar stoven (zonodig tussentijds iets meer water
toevoegen.)
n
Na ±
25 minuten oventijd lamsracks bestrooien met peper
n
In
braadpan 2 eetlepels olie en boter verhitten
n
Lamsracks
in ± 5 minuten rondom bruinbakken
n
Vlees
in braadslede leggen en bovenin oven schuiven
n
Lamsracks
in nog 10 à 15 minuten rosé bakken
n
Vier
grote borden voorverwarmen
n
Saus
verwarmen tot handwarm
n
Olijven,
1 theelepel tomatenpuree en honing erdoor roeren
n
Van
vuur af 4 eetlepels olie erdoor kloppen
n
Lamsracks
halveren en op vier borden leggen
n
Saus
erover scheppen
n
Paksoi-dolmades
ernaast leggen
n
Garneren
met plakjes limoen
n
Lekker
met gebakken trostomaten.
Wijntip
n
Milde,
zachte roséwijnen