Gedroogde ham met een slaatje van Mechelse
asperges |
Ingrediënten
(4 pers) n 20 mooie asperges n 8 sneetjes gedroogde ham n 200 gr gemengde sla n 100 gr Stilton kaas Ingrediënten
voor de vinaigrette n 1 eetlepel mosterd n 1 eetlepel balsamico-azijn n 1 eetlepel sherry-azijn n 1 eetlepel « extra vierge » olijfolie n 1 dl room n peper en zout |
|
Bereiding
n Schil de asperges en bind ze in twee busseltjes
n Breng ondertussen een ruime pan licht gezouten
water aan de kook
n Dompel de aspergebundels erin wanneer het water
goed kookt
n Leg er een handdoek op en breng terug aan de kook
n Opgepast! De asperges mogen maar een minuutje
doorkoken
n Haal dan de pan van het vuur en laat de asperges
nog een kwartier in het kookvocht liggen. Op
deze manier bent u zeker dat de asperges echt beetgaar blijven en niet te veel
smaak verliezen
n Maak intussen de roomvinaigrette: Doe de mosterd, de
beide azijnsoorten, olie, peper en zout in een kom
n Zet de staafmixer erin en klop tot alles goed
gebonden is
n Mix op het laatst ook de room onder de vinaigrette
n Was de sla en trek hem in kleine stukjes
n Snijd de sneden ham nog eens in plakjes van
ongeveer 5 bij 5 cm
n Snijd de goed uitgelekte asperges in 3 stukken
n Hou de aspergepunten apart
n Snijd de middenstukjes op zo’n 5 cm en verdeel de
onderkanten in kleine, schuine schijfjes
n Plet de Stilton met twee eetlepels roomvinaigrette
en meng de aspergestukjes onder deze pasta
n Snijd de middelste aspergestukjes nog eens in de
lengte door en bekleed er ronde springvormpjes mee
n Schep de stilton-asperges erin, en druk goed aan
n Keer de vormpjes in het midden om op koude borden
n Leg de aspergepuntjes er zig zag bovenop
n Rondom komen slasnippers, plakjes ham en de rest
van de roomvinaigrette
Dranktip
n Witbier Hoegaarden