Gedroogde ham met een slaatje van Mechelse asperges

 

Ingrediënten (4 pers)

n  20 mooie asperges

n  8 sneetjes gedroogde ham

n  200 gr gemengde sla

n  100 gr Stilton kaas

Ingrediënten voor de vinaigrette

n  1 eetlepel mosterd

n  1 eetlepel balsamico-azijn

n  1 eetlepel sherry-azijn

n  1 eetlepel « extra vierge » olijfolie

n  1 dl room

n  peper en zout

 

http://het.gastronomen.net/figuren/recepten/images/Hoegaardenasperges.jpg

Bereiding

n  Schil de asperges en bind ze in twee busseltjes

n  Breng ondertussen een ruime pan licht gezouten water aan de kook

n  Dompel de aspergebundels erin wanneer het water goed kookt

n  Leg er een handdoek op en breng terug aan de kook

n  Opgepast! De asperges mogen maar een minuutje doorkoken

n  Haal dan de pan van het vuur en laat de asperges nog een kwartier in het kookvocht liggen. Op deze manier bent u zeker dat de asperges echt beetgaar blijven en niet te veel smaak verliezen

n  Maak intussen de roomvinaigrette: Doe de mosterd, de beide azijnsoorten, olie, peper en zout in een kom

n  Zet de staafmixer erin en klop tot alles goed gebonden is

n  Mix op het laatst ook de room onder de vinaigrette

n  Was de sla en trek hem in kleine stukjes

n  Snijd de sneden ham nog eens in plakjes van ongeveer 5 bij 5 cm

n  Snijd de goed uitgelekte asperges in 3 stukken

n  Hou de aspergepunten apart

n  Snijd de middenstukjes op zo’n 5 cm en verdeel de onderkanten in kleine, schuine schijfjes

n  Plet de Stilton met twee eetlepels roomvinaigrette en meng de aspergestukjes onder deze pasta

n  Snijd de middelste aspergestukjes nog eens in de lengte door en bekleed er ronde springvormpjes mee

n  Schep de stilton-asperges erin, en druk goed aan

n  Keer de vormpjes in het midden om op koude borden

n  Leg de aspergepuntjes er zig zag bovenop

n  Rondom komen slasnippers, plakjes ham en de rest van de roomvinaigrette

 

Dranktip

n  Witbier Hoegaarden

 



 

 

 


 

 

 


 


 

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen