Laksa lemak (soep uit Singapore met kip, garnalen)

 

Ingrediënten (4 pers)

n  1 kip in stukken gesneden

n  450 gr garnalen in hun pantser

n  2 eetlepels olie

n  4 dl kokosmelk ongezoet

n  170 gr rijstvermicelli

n  170 gr sojascheuten

n  6 sjalotjes, gepeld en fijngehakt

n  zout

Ingrediënten voor Kruidenmengeling

n  3 stengels citroengras, geschild en gehakt

n  2 teentjes knoflook, uitgeknepen,

n  4 cm geschilde gemberwortel, in plakjes gesneden

n  5 amandelen

n  3 ansjovisfilets

n  3 gedroogde rode chilipepers

n  ½ theelepel kurkuma (geelwortel)

n  1 theelepel gemalen korianderzaden

n  1 gehakte ui

Garnituur

n  enkele blaadjes verse koriander

 

 

Bereiding

n  Doe de stukken kip in een pan, zet ze onder water, breng het water aan de kook en laat alles 45 minuten pruttelen

n  Verwijder de pantsers en koppen van de garnalen

n  Haal de kip uit het kookvocht, verwijder het karkas en de botten, en doe deze terug in de bouillon

n  Voeg de pantsers en de koppen van de garnalen toe

n  Breng de bouillon opnieuw aan de kook en laat alles een halfuurtje sudderen

n  Zeef de bouillon

n  Week de rijstvermicelli 5 minuten in heet water tot de sliertjes zacht zijn (raadpleeg aanwijzingen op de verpakking)

n  Giet het weekwater af

n  Bereid de kruidenmengeling

n  Gebruik van het citroengras alleen de onderste 6 à 7 cm (de rest kan worden gebruikt om de bouillon te parfumeren)

n  Verwijder het harde, buitenste blad en hak het malse gedeelte fijn

n  Vermaal het citroengras met de rest van de ingrediënten voor de kruidenmengeling (knoflook, gember, amandelen, ansjovis, chilipepers, korianderzaden, ui en kurkuma) in de blender van een mixer tot een pasta

n  Doe wat olie in een grote pan, voeg de kruidenpasta toe en bak de mengeling al roerende gedurende enkele minuten

n  Voeg een halve liter gezeefde bouillon toe en verwarm al roerende tot tegen het kookpunt

n  Voeg de kokosmelk toe en breng al roerende aan de kook

n  Voeg de garnalen, het versneden kippenvlees, de sojascheuten, sjalotjes en een weinig zout toe

n  Leg een nestje vermicelli in ieder bord, giet daar de kokendhete soep over en versier met korianderblaadjes

 

 


 

 

Culinaire Kookclub Houthalen