Laksa lemak (soep uit
Singapore met kip, garnalen) |
Ingrediënten
(4 pers) n
1
kip in stukken gesneden n
450
gr garnalen in hun pantser n
2
eetlepels olie n
4
dl kokosmelk ongezoet n
170
gr rijstvermicelli n
170
gr sojascheuten n
6
sjalotjes, gepeld en fijngehakt n
zout Ingrediënten voor Kruidenmengeling
n
3
stengels citroengras, geschild en gehakt n
2
teentjes knoflook, uitgeknepen, n
4
cm geschilde gemberwortel, in plakjes gesneden n
5
amandelen n
3
ansjovisfilets n
3
gedroogde rode chilipepers n
½
theelepel kurkuma (geelwortel) n
1
theelepel gemalen korianderzaden n
1
gehakte ui Garnituur
n
enkele
blaadjes verse koriander |
|
Bereiding
n
Doe
de stukken kip in een pan, zet ze onder water, breng het water aan de kook en
laat alles 45 minuten pruttelen
n
Verwijder
de pantsers en koppen van de garnalen
n
Haal
de kip uit het kookvocht, verwijder het karkas en de botten, en doe deze terug
in de bouillon
n
Voeg
de pantsers en de koppen van de garnalen toe
n
Breng
de bouillon opnieuw aan de kook en laat alles een halfuurtje sudderen
n
Zeef
de bouillon
n
Week
de rijstvermicelli 5 minuten in heet water tot de sliertjes zacht zijn
(raadpleeg aanwijzingen op de verpakking)
n
Giet
het weekwater af
n
Bereid
de kruidenmengeling
n
Gebruik
van het citroengras alleen de onderste 6 à 7 cm (de rest kan worden gebruikt om
de bouillon te parfumeren)
n
Verwijder
het harde, buitenste blad en hak het malse gedeelte fijn
n
Vermaal
het citroengras met de rest van de ingrediënten voor de kruidenmengeling
(knoflook, gember, amandelen, ansjovis, chilipepers, korianderzaden, ui en
kurkuma) in de blender van een mixer tot een pasta
n
Doe
wat olie in een grote pan, voeg de kruidenpasta toe en bak de mengeling al
roerende gedurende enkele minuten
n
Voeg
een halve liter gezeefde bouillon toe en verwarm al roerende tot tegen het
kookpunt
n
Voeg
de kokosmelk toe en breng al roerende aan de kook
n
Voeg
de garnalen, het versneden kippenvlees, de sojascheuten, sjalotjes en een
weinig zout toe
n
Leg
een nestje vermicelli in ieder bord, giet daar de kokendhete soep over en versier
met korianderblaadjes