Stoofpotje van patrijs met wintergroenten met jus van Port en citroentijm

 

Bereiding : 45 minuten

 

Ingrediënten (4 pers)

n  4 patrijzen, panklaar

n  1 teen knoflook

n   kruidenboeketje (tijm, laurier, rozemarijn

n  10jeneverbessen

n  25 gr boter

n  2 eetlepels olijfolie

n  1 wortel, geschild in grote stukken

n  1 ui, grofgesneden

n  2 dl port

n  2 dl wildfond

n  5 takjes citroentijm

n  peper en zout

Voor het stoofpotje

n  1 pastinaak

n  16 aardperen CuliPLUS

n  16 krielaardappelen

n  16 kerstomaten

n  bosje tijm en laurier

n  1 teen knoflook

n  olijfolie

n  oude balsamicoazijn

 

hoofdgerecht.jpg

Bereiding

n  Verhit de boter en de olijfolie in een braadpan

n  Voeg het kruidenboeket, de jeneverbessen en de knoflook toe en kleur de patrijzen rondom aan in de vetstof

n  Kruid ze met peper en zout

n  Voeg er de stukken wortel en ui aan toe en laat ze even meestoven

n  Zet het deksel op de pan of dek ze af met aluminiumfolie

n  Zet 12 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven

n  Maak de groenten schoon en snij ze in niet te kleine stukken

n  Laat de tomaatjes heel

n  Stoof de groenten aan in een flinke hoeveelheid olijfolie en laat ze, onder deksel en met knoflook en kruiden erbij, zachtjes gaar worden

n  Kruid ze met peper n zout en besprenkel ze met wat oude balsamicoazijn

n  Haal de gare patrijzen uit de pan en hou ze warm

n  Roer de bakresten los met port

n  Voeg er de fond aan toe en laat tot de helft inkoken

n  Giet de saus door een fijne zeef, over de takjes citroentijm

n  Kruid eventueel bij met peper en zout

n  Serveer de hele of versneden patrijzen met het stoofpotje op voorverwarmde borden

 

Wijnadvies

n  We blijven in Bourgogne met een klassieker: de Côte de Beaune 2000 van het uitstekende huis Joseph Drouhin (Delhaize, €13,50). Mooie levendige kleur, veel vers besfruit in de neus en goede mix tussen de rijpheid van het fruit en ingetogen zuren in de mon. Een bourgogne met smaak en vulling, zoals het hoort!

 


 

 

Culinaire Kookclub Houthalen