Stoofpotje van patrijs met wintergroenten met jus
van Port en citroentijm |
Bereiding : 45 minuten
Ingrediënten
(4 pers) n
4
patrijzen, panklaar n
1
teen knoflook n
kruidenboeketje (tijm, laurier, rozemarijn n
10jeneverbessen n
25
gr boter n
2
eetlepels olijfolie n
1
wortel, geschild in grote stukken n
1
ui, grofgesneden n
2
dl port n
2
dl wildfond n
5
takjes citroentijm n
peper
en zout Voor het stoofpotje n 1 pastinaak n 16 aardperen CuliPLUS n 16 krielaardappelen n 16 kerstomaten n bosje tijm en laurier n 1 teen knoflook n olijfolie n oude balsamicoazijn |
|
Bereiding
n
Verhit
de boter en de olijfolie in een braadpan
n
Voeg
het kruidenboeket, de jeneverbessen en de knoflook toe en kleur de patrijzen
rondom aan in de vetstof
n
Kruid
ze met peper en zout
n
Voeg
er de stukken wortel en ui aan toe en laat ze even meestoven
n
Zet
het deksel op de pan of dek ze af met aluminiumfolie
n
Zet
12 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven
n
Maak
de groenten schoon en snij ze in niet te kleine stukken
n
Laat
de tomaatjes heel
n
Stoof
de groenten aan in een flinke hoeveelheid olijfolie en laat ze, onder deksel en
met knoflook en kruiden erbij, zachtjes gaar worden
n
Kruid
ze met peper n zout en besprenkel ze met wat oude balsamicoazijn
n
Haal
de gare patrijzen uit de pan en hou ze warm
n
Roer
de bakresten los met port
n
Voeg
er de fond aan toe en laat tot de helft inkoken
n
Giet
de saus door een fijne zeef, over de takjes citroentijm
n
Kruid
eventueel bij met peper en zout
n
Serveer
de hele of versneden patrijzen met het stoofpotje op voorverwarmde borden
Wijnadvies
n
We
blijven in Bourgogne met een klassieker: de Côte de Beaune 2000 van het
uitstekende huis Joseph Drouhin (Delhaize, €13,50). Mooie levendige kleur, veel
vers besfruit in de neus en goede mix tussen de rijpheid van het fruit en
ingetogen zuren in de mon. Een bourgogne met smaak en vulling, zoals het hoort!