Melkchocoladetaartje met banaan en rumkaramelsiroop

 

Ingrediënten voor de biscuit (4 pers)

n  150 gr melkchocolade

n  125 gr boter

n  75 gr eierdooiers

n  25 gr invertsuiker

n  125 gr eiwit

n  65 gr suiker

n  60 gr bloem

n  gepofte rijst met melkchocolade

Ingrediënten voor de bananen

n  2 dl water

n  150 gr suiker

n  sap van 1 limoen

n  1 vanillepeul

n  1 kaneelstok

n  1 steranijs

n  3 eetlepels bruine rum

n  4 bananen

n  3 blaadjes gelatine

Ingrediënten voor de Chocoladepasta

n  1 zakje pastabolletjes

n  50 gr melkchocolade

Ingrediënten voor de tijmroom

n  250 gr suiker

n  5 dl water

n  2 takjes tijm

n  1 liter halfgeklopte room

 

..\..\..\scanned 2007-12-16\33.jpg

Bereiding

n  Maak de chocolade en de boter zacht en meng

n  Meng de eierdooiers met de invertsuiker en klop op een zacht vuur tot sabayon

n  Klop verder koud

n  Klop de eiwitten op

n  Meng er geleidelijk de suiker onder

n  Spatel wat opgeklopt eiwit onder de chocolade tot een glad beslag en meng nadien voorzichtig onder de opgeklopte eierdooiers

n  Spatel er de bloem onder en als laatste het eiwit

n  Bak tot biscuit op 180°C

n  Kook de pasta beetgaar, spoel in koud water

n  Smelt de chocolade en roer onder de pasta

n  Laat afkoelen en opstijven

n  Maak karamel met water en suiker, laat 2 minuten afkoelen en voeg het limoensap,de vanille,de kaneel,de steranijs en de rum toe

n  Pel de bananen, snij in stukken, overgiet met de siroop en voeg de uitgeknepen gelatine toe

n  Laat 40 minuten trekken en opstijven

n  Maak siroop met suiker en water, voeg tijm toe

n  Laat afkoelen

n  Meng 3 dl van de siroop met de room en maak quenelles

n  Serveer zoals op de foto: onderaan de pasta, daarop biscuit, gepofte rijst, tijmroom en een nougatinekrul (te koop in speciaalzaken)

n  Leg er de bananen en de biscuit naast


 


Mangonems met zoethout, palmsuiker en granaatappelsap

 

Ingrediënten (4 pers)

n  3 stokjes zoethout

n  2 rijpe mango's

n  4 rijstbladen

n  10 g grranaatappelpoeder (te koop in de oosterse winkel)

n  2 verse granaatappels

n  60 gr palmsuike rvan Gula Djawa

n  10 cl water

 

Bereiding

n  Snij het vruchtvlees van de mango's in kleine vierkantjes van ongeveer 4 mm

n  Rasp 1 cm van een zoethoutstokje over de mango's

n  Laat de mango gedurende 1 uur marineren

n  Bereid het granaatappelsap door het granaatappelpoeder op te lossen in 100 ml water

n  Voeg palmsuiker toe en breng alles aan de kook

n  Haal van het vuur en laat afkoelen

n  Voeg het vruchtvlees van de granaatappel toe aan de siroop

n  Drenk de ronde rijstbladen in koud water tot ze zacht worden

n  Snij een strook van 10 cm uit het midden van elk blad en leg de rest van elk blad kruisgewijs over de uitgesneden strook

n  Leg de mango's op de 4 kruisen en sluit

n  Snij de 2 overige zoethoutstokjes in de lengte door en steek deze door de gevulde rijstbladen

n  Bak de nems in 1 cm arachideolie van 180°C

n  Dep droog en dien zo vlug mogelijk op met granaatappelsap

 

 

 

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen