Zuurkool op traditionele wijze |
Ingrediënten
(6 pers)
n 2 kg zuurkool, geconserveerd of vers
n 2 uien
n 15 jeneverbessen
n een takje tijm
n 1 laurierblaadje
n 2 eetlepels reuzel, ganzenvet of
boter
n 1 fles droge Elzaswijn, type
Riesling
n ½ kg gekookte aardappelen
n eventueel 2 wortelen
n verschillende gerookte vleessoorten
in stukken gesneden
n 6 sneetjes gerookte ham
n 6 stuks casselerrib
n 250 gr spek
n 12 knakworsten of 3 rookworsten
Opmerking
Je hebt een grote, betrekkelijk platte pot nodig, met een goed sluitend deksel. Indien nodig, kun je een handdoek rond het deksel spannen om alle smaak in de pot te houden. We gaan uit van het standpunt dat de zuurkool nog rauw is, dat wil zeggen dat hij niet door de slager gemaakt is of niet uit een conservenblik komt.
Bereiding
n Smelt het vet in de pot
n Snij de ui in plakken en smoor die
in het vet
n Doe er de zuurkool bij, roer goed en
verdeel de kool volledig over de bodem
n Jeneverbes, tijm en laurier gaan
erbij evenals de fles Elzaswijn
n Verdeel het spek en de gerookte ham
over de zuurkool
n Je mag er eventueel 2 in stukken
gesneden wortelen aan toevoegen
n Zet het deksel goed op de pot en
laat langzaam gedurende 1½ uur pruttelen
n Doe er de casselerrib en de
rookworst bij en laat die heel langzaam in de stoom van de zuurkool mee
opwarmen of garen
n Serveer heet samen met de gekookte
aardappelen, eventueel met wat mosterd.
Wijntip
n Elzaswijn
Bij zuurkool kunnen we dezelfde wijn serveren als die welke in het gerecht is gebruikt. In dit geval is dat een Riesling uit de Elzas, maar dat kan evengoed een droge Duitse Riesling zijn. Ook andere Elzaswijnen zoals Pinot Gris of een doge Muscat zijn uitstekende begeleiders.
Wil je deze schotel wat feestelijker
maken dan drink je een fruitige Crémant d’Alsace , een schuimwijn uit de Elzas