Zuurkool op traditionele wijze

 

 

Ingrediënten (6 pers)

n       2 kg zuurkool, geconserveerd of vers

n       2 uien

n       15 jeneverbessen

n       een takje tijm

n       1 laurierblaadje

n       2 eetlepels reuzel, ganzenvet of boter

n       1 fles droge Elzaswijn, type Riesling

n       ½ kg gekookte aardappelen

n       eventueel 2 wortelen

n       verschillende gerookte vleessoorten in stukken gesneden

n       6 sneetjes gerookte ham

n       6 stuks casselerrib

n       250 gr spek

n       12 knakworsten of 3 rookworsten

 

Opmerking

Je hebt een grote, betrekkelijk platte pot nodig, met een goed sluitend deksel. Indien nodig, kun je een handdoek rond het deksel spannen om alle smaak in de pot te houden. We gaan uit van het standpunt dat de zuurkool nog rauw is, dat wil zeggen dat hij niet door de slager gemaakt is of niet uit een conservenblik komt.

 

Bereiding

n       Smelt het vet in de pot

n       Snij de ui in plakken en smoor die in het vet

n       Doe er de zuurkool bij, roer goed en verdeel de kool volledig over de bodem

n       Jeneverbes, tijm en laurier gaan erbij evenals de fles Elzaswijn

n       Verdeel het spek en de gerookte ham over de zuurkool

n       Je mag er eventueel 2 in stukken gesneden wortelen aan toevoegen

n       Zet het deksel goed op de pot en laat langzaam gedurende 1½ uur pruttelen

n       Doe er de casselerrib en de rookworst bij en laat die heel langzaam in de stoom van de zuurkool mee opwarmen of garen

n       Serveer heet samen met de gekookte aardappelen, eventueel met wat mosterd.

 

Wijntip

n Elzaswijn

Bij zuurkool kunnen we dezelfde wijn serveren als die welke in het gerecht is gebruikt. In dit geval is dat een Riesling uit de Elzas, maar dat kan evengoed een droge Duitse Riesling zijn. Ook andere Elzaswijnen zoals Pinot Gris of een doge Muscat zijn  uitstekende begeleiders.

Wil je deze schotel wat feestelijker maken dan drink je een fruitige Crémant d’Alsace , een schuimwijn uit de Elzas

 

Culinaire Kookclub Houthalen