Chocoladecakejes met vanillemascarpone en bladerdeegkrullen

 

Ingrediënten chocoladecakejes (12 pers)

n  125 gr ongezouten boter

n  1,85 dl sterke koffie

n  1 ei

n  80 gr bloem

n  30 gr cacao

n  100 gr pure chocolade

n  250 gr suiker

n  1 theelepel vanille essence

n  1 theelepelbakpoeder

Ingrediënten chocoladeglazuur

n  100 gr pure chocolade

n  1 eetlepel likeur

n  1,25 dl volle slagroom

n  1 theelepel kaneel

Ingrediënten vanillemascarpone

n  3 vanillestokjes

n  3 eetlepels poedersuiker

n  400 gr mascarpone

Ingrediënten bladerdeegkrullen

n  3 eetlepels fijne witte suiker gemengd met 2 theelepels kaneel

n  2 velletjes bladerdeeg

n  15 gr gesmolten boter

 

Bereiding chocoladecakejes

n  Verwarm de oven voor op 180°C

n  Verhit de koffie met de boter en de chocolade (in stukjes) in een steelpannetje op laag vuur, tot de chocolade gesmolten is

n  Los al roerend de suiker erin op

n  Giet het mengsel in een beslagkom

n  Voeg de vanille-essence toe

n  Klop het ei in een bakje los en klop het door het chocolademengsel

n  Zeef de droge ingrediënten (bloem, cacao en bakpoeder) boven de kom en roer ze door het beslag

n  Zet 12 papierenvormpjes in de muffinvorm en verdeel het beslag

n  Bak de cakejes 20 minuten

n  Laat ze afkoelen

Bereiding chocoladeglazuur

n  Verwarm de room met de stukjes chocolade in een steelpannetje op een heel laag pitje

n  Haal het pannetje van het vuur zodra de room heet wordt

n  Blijf roeren tot de chocolade gesmolten is en met de room een dikke saus vormt

n  Zet het pannetje weg

Bereiding vanillemascarpone

n  Vanillestokjes in de lengte halveren

n  Met een puntig mesje zaadjes eruit schrapen en de zaadjes met de poedersuiker door de mascarpone mengen

n  Koel wegzetten

Bereiding bladerdeegkrullen

n  Verwarm de oven voor op 160°C

n  Snij het bladerdeeg in repen van ½ cm

n  Leg de reepjes op een bakplaat met bakpapier

n  Bestrijk de reepjes met de gesmolten boter

n  Strooi er een beetje suiker/kaneel over

n  Draai de repen losjes op tot spiralen en strooi er de rest van de suiker over

n  Zet de bakplaten 10 minuten (of tot gebruik) in de koelkast

n  Bak de krullen 10 à 12 minuten tot ze licht kleuren

n  Laat ze afkoelen op een rooster

Afwerking

n  Haal de cakejes voorzichtig uit de vormpjes

n  Verwarm het glazuur op een laag pitje

n  Zet de cakejes op het bord en giet het glazuur erover

n  Vanillemascarpone erbij en garneren met de bladerdeegkrullen e.d.

 

 

 

 

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen