Bloemkoolsoep met gorgonzola

 

Ingrediënten (4 pers)

n  1 grote bloemkool

n  20 gr boter

n  1 wit van prei

n  1 grote ui

n  1 snuifje nootmuskaat

n  enkel druppels sherry-azijn

n  witte peper van de molen

n  zeezout

n  1˝ liter gevogeltebouillon

n  200 gr gorgonzola

n  4 dikke sneden bruin brood

n  1 busseltje bieslook

 

 

 

Bereiding

n  Verwijder de bladeren van de bloemkool en snij deze in roosjes

n  Maak de bloemkoolkern schoon en snij deze in blokjes

n  Pel de uien en snij ze in fijne ringen

n  Was de prei en snij hem in fijne ringen

n  Laat de boter smelten in een kookpot en voeg de uien en de prei toe

n  Laat op een zacht vuur ± 5 minuten zweten onder een deksel

n  Voeg de gevogeltebouillon toe en breng aan de kook

n  Voeg de bloemkoolroosjes en de kern toe

n  Laat alles ± 15 minuten sudderen

n  Snij het brood in dobbelsteentjes

n  Fruit deze in een weinig boter tot ze mooi krokant zijn

n  Laat uitlekken op keukenpapier

n  Neem de soep van het vuur

n  Voeg er de helft van de gorgonzolakaas aan toe en mix de soep grondig en zeef

n  Breng de velouté op smaak met sherry-azijn, peper van de molen, zeezout en een snuifje nootmuskaat

n  Verdeel de velouté over de borden en brokkel er de overige gorgonzola in

n  Werk af met wat fijngesnipperde bieslook en de broodcroutons

 

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen