Salade met gerookte zalm en sinaasappeldressing

Bereiding - 10 minuten

Ingrediënten (4 pers)

n  ½ sinaasappel

n  3 theelepels geraspte mierikswortel (potje)

n  3 eetlepels walnootolie

n  zout en versgemalen zwarte peper

n  1 struikje witlof

n  1 zakje waterkers (75 gr)

n  200 gr gerookte zalmfilet

n  citruspers

 

Salade met gerookte zalm en sinaasappeldressing

 

Bereiding

n  Sinaasappel schoonboenen en schil dun eraf raspen

n  Sinaasappel uitpersen

n  In kommetje 2 eetlepels sinaasappelsap, geraspte schil, mierikswortel, notenolie en zout en peper naar smaak tot dressing kloppen

n  Witlof schoonmaken en in brede repen snijden

n  Van waterkers dikke stelen verwijderen

n  In kom witlof, waterkers en helft van dressing luchtig door elkaar scheppen

n  In midden van borden van salade bergje maken

n  Plakjes zalm in repen van ± 3 cm breed snijden

n  Repen zalm rond salade draperen en rest van dressing over zalm druppelen

 

Wijntip

n  Ronde, fruitige, soms wat kruidige witte wijnen

 

 

Mousse van kip met balsamico-aspic

Bereiding - 40 minuten

Ingrediënten (4pers)

n  250 gr kipfilet

n  1 eetlepel zonnebloemolie

n  10 blaadjes witte gelatine

n  1 liter kippenbouillon (van tabletten)

n  ± 75 ml slagroom

n  zout en versgemalen peper

n  2 eetlepels balsamicoazijn

n  1 eetlepel vloeibare honing

 

 

Bereiding

n  Controleer de kipfilet op stukjes bot en andere ongerechtigheden

n  Smeer een platte rechthoekige of vierkante schaal met iets opstaande rand dun in met zonnebloemolie

n  Week de gelatineblaadjes in een met water gevulde kom

n  Giet een halve liter kippenbouillon in een pan

n  Breng aan de kook

n  Doe de kipfilet in de bouillon en pocheer de kip in ongeveer 25 minuten gaar

n  Laat de kipfilet iets afkoelen en snijd hem in blokjes

n  Pureer het kippenvlees met behulp van een elektrische keukenmachine

n  Voeg tijdens het fijnmalen de slagroom toe

n  Het mengsel dient smeuïg te zijn

n  Breng deze mousse van kip op smaak met zout en peper

n  Verdeel de mousse over vier kleine bakjes en dek deze af met folie

n  Laat de mousse ongeveer een uur in de koelkast opstijven

n  Giet een halve liter kippenbouillon in een sauspan

n  Breng aan de kook

n  Roer de balsamicoazijn en de honing door de bouillon

n  Knijp de gelatineblaadjes goed uit

n  Giet een bodempje water in een steelpan en breng aan de kook

n  Los de gelatineblaadjes hierin al roerend op

n  Roer deze vloeistof door de kippenbouillon die nog een minuut zachtjes moet doorkoken, totdat alle gelatine is opgenomen

n  Giet de bouillon in de schaal en laat hem afkoelen en tot aspic stollen

n  De aspic dient ± ½ cm dik te zijn

n  Hak de aspic in kleine stukjes of snijd hem in ruitjes of figuurtjes

n  Plaats de kleine bakjes met mousse in het midden van een bord

n  Schep de aspic eromheen

n  Serveer bij dit gerecht warm stokbrood met boter of toast

 

Tip

n  De aspic kan ook worden geserveerd bij een kant-en-klaar gekochte paté.

n  Serveer bij deze paté kleine augurkjes en stokbrood of toast

 

Wijntip

n  Een Spaanse Rueda

n  Een Italiaanse Pinot Grigio

n  De niet-zware witte Chardonnaywijnen kunnen eveneens prettige partners zijn zoals witte Bourgogne of witte Mâcon (9-11ºC).

 

 

 

 


 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen