Salade met gerookte
zalm en sinaasappeldressing |
Bereiding - 10 minuten
Ingrediënten (4 pers) n
½
sinaasappel n
3
theelepels geraspte mierikswortel (potje) n
3
eetlepels walnootolie n
zout
en versgemalen zwarte peper n
1 struikje
witlof n
1
zakje waterkers (75 gr) n
200
gr gerookte zalmfilet n
citruspers |
|
Bereiding
n Sinaasappel schoonboenen en schil dun eraf raspen
n Sinaasappel uitpersen
n In kommetje 2 eetlepels sinaasappelsap, geraspte
schil, mierikswortel, notenolie en zout en peper naar smaak tot dressing
kloppen
n Witlof schoonmaken en in brede repen snijden
n Van waterkers dikke stelen verwijderen
n In kom witlof, waterkers en helft van dressing
luchtig door elkaar scheppen
n In midden van borden van salade bergje maken
n Plakjes zalm in repen van ± 3 cm breed snijden
n Repen zalm rond salade draperen en rest van
dressing over zalm druppelen
Wijntip
n Ronde, fruitige, soms wat kruidige witte wijnen
Mousse van kip met
balsamico-aspic |
Bereiding - 40 minuten
Ingrediënten (4pers) n 250 gr kipfilet n 1 eetlepel zonnebloemolie n 10 blaadjes witte gelatine n 1 liter kippenbouillon (van
tabletten) n ± 75 ml slagroom n zout en versgemalen peper n 2 eetlepels balsamicoazijn n 1 eetlepel vloeibare honing |
|
Bereiding
n Controleer de kipfilet op stukjes bot en andere ongerechtigheden
n Smeer een platte rechthoekige of vierkante schaal met iets opstaande rand
dun in met zonnebloemolie
n Week de gelatineblaadjes in een met water gevulde kom
n Giet een halve liter kippenbouillon in een pan
n Breng aan de kook
n Doe de kipfilet in de bouillon en pocheer de kip in ongeveer 25 minuten
gaar
n Laat de kipfilet iets afkoelen en snijd hem in blokjes
n Pureer het kippenvlees met behulp van een elektrische keukenmachine
n Voeg tijdens het fijnmalen de slagroom toe
n Het mengsel dient smeuïg te zijn
n Breng deze mousse van kip op smaak met zout en peper
n Verdeel de mousse over vier kleine bakjes en dek deze af met folie
n Laat de mousse ongeveer een uur in de koelkast opstijven
n Giet een halve liter kippenbouillon in een sauspan
n Breng aan de kook
n Roer de balsamicoazijn en de honing door de bouillon
n Knijp de gelatineblaadjes goed uit
n Giet een bodempje water in een steelpan en breng aan de kook
n Los de gelatineblaadjes hierin al roerend op
n Roer deze vloeistof door de kippenbouillon die nog een minuut zachtjes moet
doorkoken, totdat alle gelatine is opgenomen
n Giet de bouillon in de schaal en laat hem afkoelen en tot aspic stollen
n De aspic dient ± ½ cm dik te zijn
n Hak de aspic in kleine stukjes of snijd hem in ruitjes of figuurtjes
n Plaats de kleine bakjes met mousse in het midden van een bord
n Schep de aspic eromheen
n Serveer bij dit gerecht warm stokbrood met boter of toast
Tip
n De aspic kan ook worden geserveerd bij een kant-en-klaar gekochte paté.
n Serveer bij deze paté kleine augurkjes en stokbrood of toast
Wijntip
n Een Spaanse Rueda
n Een Italiaanse Pinot Grigio
n De niet-zware witte Chardonnaywijnen kunnen eveneens prettige partners zijn
zoals witte Bourgogne of witte Mâcon (9-11ºC).