Gelakte
lamskoteletten met sherry-safraansaus |
Franse keuken – voorbereiding 35 minuten – bereiden 15 minuten
Ingrediënten (4 pers) n
½
zakje amandelschaafsel (à 45 gr) n
1
sjalotje n
2
eetlepels boter of margarine n
1
teentje knoflook n
½
pot vleesfond (à 380 ml) n
2
eetlepels medium dry sherry n
½
zakje saffraan n
1
eetlepel vloeibare honing n
3
pakjes lamskoteletjes (à 4 stuks ± 300 gr) n
50
ml koksroom (pakje à 200 ml) n
zout
en peper |
|
Bereiding
n
In
droge koekenpan amandelschaafsel lichtbruin roosteren en op bord laten afkoelen
n
Sjalotje
pellen en snipperen
n
In
pan ½ eetlepel boter verhitten
n
Sjalot
± 3 minuten op laag vuur bakken, af en toe omscheppen
n
Knoflook
pellen, erboven uitpersen en meebakken
n
Van
fond ½ eetlepel bewaren, rest bij sjalot schenken
n
Sherry
en saffraan toevoegen en aan de kook brengen
n
Mengsel
op hoog vuur tot 1 dl laten inkoken
n
Mengsel
zeven en tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren
n
Vier
borden voorverwarmen
n
Honing
en achtergehouden fond door elkaar roeren
n
Koteletjes
aan beide kanten bestrooien met zout en peper
n
In
pan rest van boter verhitten
n
Koteletjes
in ± 4 minuten iets bruin bakken, halverwege keren
n
Vlees
uit pan nemen
n
Vlees
bestrijken met honingmengsel
n
Vlees
nog ± 1 minuut om en om bakken
n
Saffraanmengsel
opnieuw opwarmen
n
Koksroom
erdoor roeren en ± 1 minuut al roerend laten koken
n
Saus
op smaak brengen met zout en peper
n
Saus
op borden schenken en koteletjes erin leggen
n
Bestrooien
met amandelschaafsel
n
Serveren
met aardappelpuree en groene asperges
Wijntip
n
Lichte,
soepele, fruitige rode wijnen
Met geitenkaas
gevulde kipfilet met honingjus |
Bereiden 25 minuten
Ingrediënten (4pers) n
½
zakje verse tijm (à 15 gr) n
100
gr zachte geitenkaas (chevre de bellay of Bettine blanc), zonder korst n
1
bosuitje, in ringetjes n
versgemalen
zwarte peper n
4
kipfilets n
100
gr Ardennerham n
25
gr boter n
½
pot gevogeltefond (à 380 ml) n
1
eetlepel vloeibare honing n
1
eetlepel Japanse sojasaus (of ketjap manis) n
aluminiumfolie |
|
Bereiding
n Tijmblaadjes van takjes rissen en fijner hakken
n In kom geitenkaas fijnprakken en mengen met
bosuitjes, helft van tijm en peper naar smaak
n Elke kipfilet overlangs diep insnijden en ontstane
holte vullen met kwart van geitenkaasmengsel
n Inkeping goed dichtdrukken en kipfilets strak in
plakken ham wikkelen
n In koekenpan boter verhitten en kipfilets op matig
vuur in ± 15 minuten goudbruin en gaar bakken, regelmatig keren
n Kipfilets op warm bord leggen en warmhouden onder
aluminiumfolie
n Fond, honing, sojasaus en rest van tijm door bakvet
roeren
n Aanbaksels losroeren en op hoog vuur 2 à 3 minuten
inkoken tot lichtgebonden jus
n Op smaak brengen met zout en peper
n Kipfilets op vier warme borden leggen en jus erover
scheppen
n Lekker met stoomgroentemix en gebakken aardappels