Gelakte lamskoteletten met sherry-safraansaus

Franse keuken – voorbereiding 35 minuten – bereiden 15 minuten

Ingrediënten (4 pers)

n  ½ zakje amandelschaafsel (à 45 gr)

n  1 sjalotje

n  2 eetlepels boter of margarine

n  1 teentje knoflook

n  ½ pot vleesfond (à 380 ml)

n  2 eetlepels medium dry sherry

n  ½ zakje saffraan

n  1 eetlepel vloeibare honing

n  3 pakjes lamskoteletjes (à 4 stuks ± 300 gr)

n  50 ml koksroom (pakje à 200 ml)

n  zout en peper

 

Gelakte lamskoteletten met sherry-saffraansaus

Bereiding

n  In droge koekenpan amandelschaafsel lichtbruin roosteren en op bord laten afkoelen

n  Sjalotje pellen en snipperen

n  In pan ½ eetlepel boter verhitten

n  Sjalot ± 3 minuten op laag vuur bakken, af en toe omscheppen

n  Knoflook pellen, erboven uitpersen en meebakken

n  Van fond ½ eetlepel bewaren, rest bij sjalot schenken

n  Sherry en saffraan toevoegen en aan de kook brengen

n  Mengsel op hoog vuur tot 1 dl laten inkoken

n  Mengsel zeven en tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren

n  Vier borden voorverwarmen

n  Honing en achtergehouden fond door elkaar roeren

n  Koteletjes aan beide kanten bestrooien met zout en peper

n  In pan rest van boter verhitten

n  Koteletjes in ± 4 minuten iets bruin bakken, halverwege keren

n  Vlees uit pan nemen

n  Vlees bestrijken met honingmengsel

n  Vlees nog ± 1 minuut om en om bakken

n  Saffraanmengsel opnieuw opwarmen

n  Koksroom erdoor roeren en ± 1 minuut al roerend laten koken

n  Saus op smaak brengen met zout en peper

n  Saus op borden schenken en koteletjes erin leggen

n  Bestrooien met amandelschaafsel

n  Serveren met aardappelpuree en groene asperges

 

Wijntip

n  Lichte, soepele, fruitige rode wijnen

 

 

Met geitenkaas gevulde kipfilet met honingjus

Bereiden 25 minuten

Ingrediënten (4pers)

n  ½ zakje verse tijm (à 15 gr)

n  100 gr zachte geitenkaas (chevre de bellay of Bettine blanc), zonder korst

n  1 bosuitje, in ringetjes

n  versgemalen zwarte peper

n  4 kipfilets

n  100 gr Ardennerham

n  25 gr boter

n  ½ pot gevogeltefond (à 380 ml)

n  1 eetlepel vloeibare honing

n  1 eetlepel Japanse sojasaus (of ketjap manis)

n  aluminiumfolie

 

Met geitenkaas gevulde kipfilet met honingjus

Bereiding

n  Tijmblaadjes van takjes rissen en fijner hakken

n  In kom geitenkaas fijnprakken en mengen met bosuitjes, helft van tijm en peper naar smaak

n  Elke kipfilet overlangs diep insnijden en ontstane holte vullen met kwart van geitenkaasmengsel

n  Inkeping goed dichtdrukken en kipfilets strak in plakken ham wikkelen

n  In koekenpan boter verhitten en kipfilets op matig vuur in ± 15 minuten goudbruin en gaar bakken, regelmatig keren

n  Kipfilets op warm bord leggen en warmhouden onder aluminiumfolie

n  Fond, honing, sojasaus en rest van tijm door bakvet roeren

n  Aanbaksels losroeren en op hoog vuur 2 à 3 minuten inkoken tot lichtgebonden jus

n  Op smaak brengen met zout en peper

n  Kipfilets op vier warme borden leggen en jus erover scheppen

n  Lekker met stoomgroentemix en gebakken aardappels

 

 

 


 

 

Culinaire Kookclub Houthalen