Abrikozenflap

 

Ingrediënten voor het deeg

n  150 gr bloem

n  100 gr boter

n  1 eierdooier

n  ½ citroen

n  1 eetlepel room

Ingrediënten voor de vulling

n  750 gr abrikozen

n  1 glas water

n  100 gr suiker

n  4 eieren

n  50 gr boter

n  1 eetlepel paneermeel

n  50 gr amandelpoeder

n  2 eetlepels fijne griessuiker

n  poedersuiker om te versieren

 

..\..\123\abrikozenflap.jpg

Bereiding

n  Zeef de bloem, maak in het midden een kuiltje

n  Doe daarin de in vlokjes verdeelde boter

n  Kneed het deeg lichtjes en voeg de eierdooier en het citroensap toe

n  Kneed nogmaals lichtjes en voeg de room toe

n  Rol het deeg tot een bal en laat een kwartiertje rusten

n  Rol het deeg uit en bekleed er een rechthoekige beboterde vorm mee

n  De deegbodem voorbakken

n  Halveer ondertussen de abrikozen en verwijder de pitten

n  Pocheer de vruchten in suikersiroop

n  Roer de eierdooiers met de boter tot een glad mengsel

n  Voeg het paneermeel, het amandelpoeder en de fijne griessuiker daaraan toe

n  Klop de eiwitten tot stevige sneeuw en schep die door de crème

n  Schik de gepocheerde abrikozen op de voorgebakken taartbodem en giet de crème erover

n  Gedurende 10 minuten in de oven zetten

n  Versier de flap met een hele abrikoos en bestrooi met poedersuiker

 

Fruit inkopen en bewaren

n  Het zachte, rode zomerfruit dat in bakjes te koop is, schimmelt snel. Daarom is het goed om zo een doosje even na te kijken op beschimmelde exemplaren. Thuisgekomen kunt U het fruit het best op een bord uitspreiden en in de koelkast zetten tot gebruik. Het beste kunt u het fruit nog dezelfde dag eten.

n  De wat hardere vruchten zoals meloen, perziken, nectarinen en abrikozen kunt U op de fruitschaal bewaren

n  Als U zo lang mogelijk van zomerfruit wilt genieten kunt U dit ook prima invriezen. Ontdooid fruit is wel iets zachter dan vers fruit, maar de smaak blijft goed bewaard. Zo gaat het het best: de schoongemaakte vruchten uitspreiden op een bakplaat of dienblad en in de diepvriezer zetten. Als de vruchten bevroren zijn, per portie in zakjes of doosjes verpakken.

n  Bessen kunt U voor U ze verpakt het best eventjes met suiker omscheppen.


 


Perentaart

 

Ingrediënten (8 pers of middelgrote taart)

n  185 gr amandelpoeder

n  110 gr zachte boter

n  100 gr fijne suiker

n  3 eieren

n  ½ koffielepel gemalen kardemom (of kaneel)

n  3 afgestreken koffielepels cacaopoeder

n  1 bakklare kruimeldeegbodem

n  2 peren, geschild en in partjes

n  2 eetlepels grove griessuiker

 

http://www.libelle.be/Media/moduleimages/recepts/615 Tarte aux poires et à la cardamone ok.jpg

Bereiding

n  Doe het amandelpoeder, de boter, de suiker, de eieren, de kardemom (of kaneel) en het cacaopoeder in een mengkom

n  Bewerk tot een homogeen mengsel

n  Strijk het uit op een bakklare kruimeldeegbodem

n  Snij 2 geschilde peren in partjes en schik ze op de bodem

n  Bak de taart 20 minuten in het midden van de oven, op 200°C

n  Bestrooi met 2 eetlepels grove griessuiker

n  Zet nog 10 minuten in het midden van de oven

n  Laat een paar minuten afkoelen in de vorm en dan - eventueel - verder op een rooster. Want deze taart is ook lauw héérlijk!

 

Tip

n  Neem een springvorm, dat ontvormt makkelijk. Druk het deeg wel goed omhoog tegen de rand van de vorm zodat de vulling (die eerst wat zacht wordt voor ze stolt) er niet meteen uitloopt

 

 

 

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen