Bacon-preitaart met kaas |
Bereiden: 20 à 25 minuten
Ingrediënten
(6 pers) n 25 gr boter of 2 eetlepels olijfolie\ n 500 gr prei, in smalle ringen n 125 ml crème fraîche n zout en versgemalen peper n ½ theelepel kerriepoeder n 100 gr bacon, in plakjes n 8 plakken filodeeg van 24x24 cm, ontdooid n 1 ei, losgeklopt n 100 gr geraspte belegen kaas n 1 eetlepel arachideolie of zonnebloemolie n springvorm Ø 24 cm, ingevet |
|
Bereiding
n
Verwarm
de oven voor op 200°C
n
Verhit de boter of olie en bak hierin op een
hoge stand de prei 2 minuten
n
Voeg
de crème fraîche toe en bak tot het vocht bijna verdampt is
n
Schep
peper, zout en kerriepoeder erdoor
n
Rooster
de bacon licht in een droge hete koekenpan
n
Snijd
± 8 cm brede repen uit de lappen filodeeg
n
Leg
ze overlappend naast elkaar over de bodem van de vorm en laat de overtollige
deeglengte over de zijkant van de vorm hangen
n
Schep
het ei en de kaas door het preimengsel
n
Verdeel
dit mengsel over de deegbodem en leg de iets kleiner gesneden bacon erop
n
Sla
het overhangende deeg terug en dek de vulling ermee af
n
Bestrijk
de bovenkant met olie en bak de taart in het midden van de oven in ± 50 minuten
lichtbruin
Tip
n
Laat
de bacon vervallen en maak er een vegetarische taart van
n
Vervang
belegen kaas eens door mosterdkaas
Wijntip
n
Erg
prettig met Kastelbourg Pinot Blanc. Echt een aanrader!