Bacon-preitaart met kaas

Bereiden: 20 à 25 minuten

Ingrediënten (6 pers)

n  25 gr boter of 2 eetlepels olijfolie\

n  500 gr prei, in smalle ringen

n  125 ml crème fraîche

n  zout en versgemalen peper

n  ½ theelepel kerriepoeder

n  100 gr bacon, in plakjes

n  8 plakken filodeeg van 24x24 cm, ontdooid

n  1 ei, losgeklopt

n  100 gr geraspte belegen kaas

n  1 eetlepel arachideolie of zonnebloemolie

n  springvorm Ø 24 cm, ingevet

 

..\All Files PC Eindhoven\D-drive\Privé\Recepten\baconpreitaart met kaas.jpg

 

Bereiding

n  Verwarm de oven voor op 200°C

n   Verhit de boter of olie en bak hierin op een hoge stand de prei 2 minuten

n  Voeg de crème fraîche toe en bak tot het vocht bijna verdampt is

n  Schep peper, zout en kerrie­poeder erdoor

n  Rooster de bacon licht in een droge hete koekenpan

n  Snijd ± 8 cm brede repen uit de lappen filodeeg

n  Leg ze overlappend naast elkaar over de bodem van de vorm en laat de overtollige deeglengte over de zijkant van de vorm hangen

n  Schep het ei en de kaas door het preimengsel

n  Verdeel dit mengsel over de deegbodem en leg de iets kleiner gesneden bacon erop

n  Sla het overhangende deeg terug en dek de vulling ermee af

n  Bestrijk de bovenkant met olie en bak de taart in het midden van de oven in ± 50 minuten lichtbruin

 

Tip

n  Laat de bacon vervallen en maak er een vegetarische taart van

n  Vervang belegen kaas eens door mosterdkaas

 

Wijntip

n  Erg prettig met Kastelbourg Pinot Blanc. Echt een aanrader!

 

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen