Bramensoufflé met chocoladeschotsen

Bereiden: 30 min, wachten: 25 min

Ingrediënten (4 pers)

n  300 gr bramen

n  100 gr pure chocolade

n  2 eetlepels pijnboompitten, geroosterd en fijngehakt

n  25 gr roomboter

n  25 gr bloem

n  150 ml volle melk

n  4 eieren, gesplitst

n  150 gr suiker poedersuiker

n  bakpapier

n  staafmixer

n  4 kleine souffléschaaltje

 

..\All Files PC Eindhoven\D-drive\Privé\Recepten\bramensouffle met chocloaderotsen.jpg

 

Bereiding

n  Verwarm de oven tot 200°C

n  Pureer de bramen op een hand na met de staafmixer en zeef de puree

n  Smelt de chocolade au bain-marie of in de magnetron

n  Strijk de chocolade op bakpapier uit tot 2 mm dikte en strooi de pijnboompitten erover

n  Laat in de koelkast opstijven

n  Smelt op laag vuur de boter

n  Bak de bloem 1 minuut zonder te kleuren

n  Giet de melk erbij en klop in 1 minuut glad

n  Voeg van het vuur de bramenpuree toe

n  Roer de losgeklopte eidooiers erdoor

n  Klop de eiwitten niet helemaal stijf

n  Voeg de suiker toe en klop de eiwitten nu stijf

n  Spatel door het bramenmengsel

n  Schep de soufflébasis in de ingevette vormen of mokken

n  Strijk de bovenkant glad en bak de soufflés in de voorverwarmde oven in 15 à 20 minuten lichtbruin

n  De deur dicht houden!

n  Breek de chocolade

n  Neem de soufflés voorzichtig uit de oven en bestrooi ze met poedersuiker en serveer direct met de chocoladeschotsen

Tip

n  De soufflé komt uit de klassieke Franse keuken: souffleren betekent rijzen. Wilt u dat de soufflé extra mooi en gelijkmatig rijst, maak dan langs de rand van de vorm met een natte vinger een gootje in het mengsel. Serveer de soufflé direct en zorg dat de weg tot de tafel kort en tochtvrij is. Zodra de warme lucht in de soufflé afkoelt, zakt hij namelijk in. Maar ook dan is hij nog heel smakelijk

 

 

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen