Hasseltse erwtensoep

 

Van de vijftiende tot de achttiende eeuw was de erwtenteelt in Limburg geconcentreerd rond Hasselt. Hasselt heeft dan ook een eigen erwtensoep. Erwten gingen door voor bijzonder voedzame groenten. In die tijd bezorgden welstellenden erwtensoep aan arme mensen. Don Christophe of de Hasseltse Lange man was zo’n weldoener. Jaarlijks deelt hij nog soep uit tijdens de Virga-Jessefeesten

 

Ingrediënten (4 pers)

n  ½  kg groene erwten

n    liter water

n  ½ kg aardappelen

n  1 prei

n  2 uien

n  selderie

n  tijm

n  laurier

n  400 gr vers spek

n  boter

n  peper en zout

n  in boter gebakken broodkorstjes

 

 

Bereiding

n  Week de groene erwten een hele dag in het water

n  Voeg er dan de geschilde en in stukken gesneden aardappelen en prei, de in stukjes gesneden ui, de selderie, tijm en laurier aan toe

n  Kook een halfuurtje zacht en doe er het stuk spek bij

n  Laat de soep nog een uurtje verder koken

n  Haal het spek uit de soep en draai alles door een roerzeef

n  Leng zo nodig aan en laat opkoken

n   Smaak af met peper en zout en het spek

n  Doe het in stukjes gesneden spek weer in de soepketel

n  Dien op met een kluitje boter en met knappende, in boter gebakken broodkorstjes

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen