Everzwijngebraad met sinaasappel

Bereidingstijd: 50 minuten

Ingrediënten (4 pers)

n  1,2 kg everzwijnfilet

n  2 onbehandelde sinaasappels

n  1 ui

n  3 sjalotjes

n  2 wortelen

n  1 stengel selder

n  1 borrelglaasje armagnac

n  sap van ½ citroen

n  50 gr suiker

n  100 ml vleesbouillon

n  boter

n  tijm

n  peper en zout

 

everzwijngebraad met sinaasappel.jpg

Bereiding

n  Boen de sinaasappels goed schoon

n  Schil een sinaasappel met een dunschiller, snij de schil in fijne reepjes

n  Blancheer ze 2 à 3 minuten in water, laat ze schrikken in koud water en goed uitlekken

n  Pers het vruchtvlees uit

n  Snij de tweede sinaasappel in fijne plakjes

n  Maak de groenten schoon, snij ze in fijne julienne

n  Braad de everzwijnfilet rondom aan in flink wat boter

n  Neem het vlees uit de pan en hou het warm onder aluminiumfolie

n  Roerbak de groenten een paar minuten in de braadboter van het vlees

n  Strooi er de suiker bij en laat lichtjes karamelliseren

n  Blus met het sinaasappelsap en het citroensap

n  Leg het vlees weer bij de groenten

n  Kruid het met peper en zout

n  Schenk er de armagnac en de bouillon bij en voeg er de sinaasappelschilletjes aan toe

n  Dek af en laat ongeveer 30 minuten op een zacht vuur verder garen

n  Laat het gebraad 5 minuten rusten onder aluminiumfolie voor u het aansnijdt

n  Zeef de saus en druk de groenten goed uit

n  Verwarm de sinaasappelplakjes een paar minuten in de saus

n  Snij het gebraad in plakken

n  Leg vlees en sinaasappelpartjes op voorverwarmde borden

n  Lepel er wat hete saus bij en serveer meteen

n  Lekker met Kroketjes of puree en (ongezoete) appelmoes

 

Wijntip

n  De wijn: een stevige rode wijn bv. Barbera d'Asti 2006. Piemonte, Pescara. Veel zwart fruit, mooie kruiden , erg lange afdronk

 


 


Wildzwijnmedaillons met gepofte appel

Bereidingstijd: ± 25 minuten

Ingrediënten (2 pers)

n  2 wildzwijnkoteletjes (of biefstukjes)

n  zout en versgemalen peper

n  2 zoetzure appels, geschild

n  4 eetlepels cranberry's

n  4 eetlepels basterdsuiker

n  snuifje kaneel

n  60 gr boter

n  100 ml droge witte wijn

n  aluminiumfolie

 

Bereiding

n  Verwarm de oven voor op 200ºC

n  Bestrooi de medaillons met zout en peper

n  Boor de klokhuizen uit de appels

n  Roer cranberry's, suiker en kaneel door elkaar

n  Vul de holtes met dit mengsel

n  Leg er een klein klontje boter bovenop

n  Verpak de appels in aluminiumfolie

n  Leg de appels ± 20 minuten in de oven

n  Verhit de rest van de boter en bak de medaillons snel aan beide kanten aan

n  Temper de hittebron en bak ze ± 3 minuten per kant, afhankelijk van de gewenste gaarheid

n  Schep de medaillons uit de pan en blus het braadvet af met witte wijn

n  Leg de medaillons op de borden en schep er wat jus op

n  Leg er een half uitgepakte appel naast

Tip

n  Serveersuggestie: Eet hier rode kool bij of een puree van knolselderij

 

Wijntip

n  Bij deze Duits aandoende klassieker hoort een mooie Duitse of Elzasser wijn, het liefst van de pinot gris/ grauburgunder druif

 


 

 

Culinaire Kookclub Houthalen