Everzwijngebraad met sinaasappel |
Bereidingstijd: 50 minuten
Ingrediënten
(4 pers) n 1,2 kg everzwijnfilet n 2 onbehandelde sinaasappels n 1 ui n 3 sjalotjes n 2 wortelen n 1 stengel selder n 1 borrelglaasje armagnac n sap van ½ citroen n 50 gr suiker n 100 ml vleesbouillon n boter n tijm n peper en zout |
|
Bereiding
n Boen de sinaasappels goed schoon
n Schil een sinaasappel met een dunschiller, snij de
schil in fijne reepjes
n Blancheer ze 2 à 3 minuten in water, laat ze
schrikken in koud water en goed uitlekken
n Pers het vruchtvlees uit
n Snij de tweede sinaasappel in fijne plakjes
n Maak de groenten schoon, snij ze in fijne julienne
n Braad de everzwijnfilet rondom aan in flink wat
boter
n Neem het vlees uit de pan en hou het warm onder
aluminiumfolie
n Roerbak de groenten een paar minuten in de
braadboter van het vlees
n Strooi er de suiker bij en laat lichtjes
karamelliseren
n Blus met het sinaasappelsap en het citroensap
n Leg het vlees weer bij de groenten
n Kruid het met peper en zout
n Schenk er de armagnac en de bouillon bij en voeg er
de sinaasappelschilletjes aan toe
n Dek af en laat ongeveer 30 minuten op een zacht
vuur verder garen
n Laat het gebraad 5 minuten rusten onder
aluminiumfolie voor u het aansnijdt
n Zeef de saus en druk de groenten goed uit
n Verwarm de sinaasappelplakjes een paar minuten in
de saus
n Snij het gebraad in plakken
n Leg vlees en sinaasappelpartjes op voorverwarmde
borden
n Lepel er wat hete saus bij en serveer meteen
n Lekker met Kroketjes of puree en (ongezoete)
appelmoes
Wijntip
n De wijn: een stevige rode wijn bv. Barbera d'Asti
2006. Piemonte, Pescara. Veel zwart fruit, mooie kruiden , erg lange afdronk
Wildzwijnmedaillons met gepofte appel |
Bereidingstijd: ± 25 minuten
Ingrediënten
(2 pers) n 2 wildzwijnkoteletjes (of biefstukjes) n zout en versgemalen peper n 2 zoetzure appels, geschild n 4 eetlepels cranberry's n 4 eetlepels basterdsuiker n snuifje kaneel n 60 gr boter n 100 ml droge witte wijn n aluminiumfolie |
|
Bereiding
n
Verwarm
de oven voor op 200ºC
n
Bestrooi
de medaillons met zout en peper
n
Boor
de klokhuizen uit de appels
n
Roer
cranberry's, suiker en kaneel door elkaar
n
Vul
de holtes met dit mengsel
n
Leg
er een klein klontje boter bovenop
n
Verpak
de appels in aluminiumfolie
n
Leg
de appels ± 20 minuten in de oven
n
Verhit
de rest van de boter en bak de medaillons snel aan beide kanten aan
n
Temper
de hittebron en bak ze ± 3 minuten per kant, afhankelijk van de gewenste
gaarheid
n
Schep
de medaillons uit de pan en blus het braadvet af met witte wijn
n
Leg
de medaillons op de borden en schep er wat jus op
n
Leg
er een half uitgepakte appel naast
Tip
n Serveersuggestie: Eet hier rode kool bij of een
puree van knolselderij
Wijntip
n Bij deze Duits aandoende klassieker hoort een mooie
Duitse of Elzasser wijn, het liefst van de pinot gris/ grauburgunder druif