Verrukkelijke Yule Log-cake

recept van Nigella Lawson

Ingrediënten voor de cake (12 porties)

n  6 eieren

n  150 gr kristalsuiker

n  60 gr cacao

n  1 theelepel vanille-extract

n  3 à 6 theelpels poedersuiker

Ingrediënten voor het glazuur

n  175 gr pure choclade, gehakt

n  250 gr poedersuiker

n  225 gr zachte boter

n  1 eetlepel (15 ml) vanille extract

 

Bereiding

n  Verhit de oven tot 180°C

n  Klop de eiwitten tot het schuim zachte pieken vormt  strooi er 50 gr suiker bij en blijf kloppen tot het in stijve pieken blijft staan

n  Klop de eierdooiers en de rest vasn de suiker tot een schuimige, gele en dikke mix

n  Doe er het vanille extract bij , strooi er door een zeef de cacao over en spatel er dooreen

n  Spatel er in 3 porties de rest van het schuim door

n  Bekleed een bakvorm voor een rol met bakpapier en laat het papier flink overhangen

n  Vouw het in de hoeken, zodat het vastligt Giet er het beslag in en bak 20 minuten

n  Laat de cakeplak iets afkoelen voor U hem op een ander stuk vetvrij papier stort

n  Laat voor het glazuur de chocolade smelten en afkoelen

n  Doe de poedersuiker in een keukenmachine en verwijder de klontjes

n  Doe er de boter bij en laat draaien tot U een zacht mengsel hebt

n  Voeg er de gekoelde gesmolten chocolade en vanille-extract aan toe en druk weer op de pulseknop tot U een glad glazuur hebt

n  Leg de plak chocoladecake op een groot stuk bakpapier

n  Smeer een dunne laag glazuur over de hele plak, tot aan de randen

n  Rol de plak vanaf een lange zijde op

n  Doe dat vanaf het begin af aan goed strak door druk uit te oefenen op het bakpapier

n  Snij de rol aan één of beide kanten schuin af

n  Bewaar de afgesneden stukken

n  Leg de Zwitserse rol op een plank of een lange schaa

n  Maak een paar zijtakken van de stukken die U eerder van de randen had afgesneden. U krijgt dat effect door een afgesneden stuk tegen de rol aan te leggen zodat het lijkt alsof er een tak uit de stam komt

n  Smeer de kerststam in met de rest van het glazuur en bedek de afgesneden uiteinden en de takken

n  Trek met een vork een schorsachtig patroon in het glazuur en breng concentrische cirkels aan

n  Bestrooi met poedersuiker

 

 

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen