Varkenshaas met gekonfijte ui

Bereiden: 30 minuten, wachten 60 minuten

Ingrediënten (4 pers)

n  4 varkenshaasjes

n  4 rode uien, gepeld en elk in 6 partjes gesneden

n  1 eetlepel tijmblaadjes (15 gr)

n  ½ eetlepel balsamicoazijn wit

n  50 gr boter

n  8 plakken Jambon d'Ardenne

n  150 ml sinaasappelsap

n  1 zak rucola (sla, 75 gr)

n  bakpapier

n  lage ovenschaal kleine ovenschaal, ingevet

 

Bereiding

n  Verwarm de oven voor op 200°C

n  Doe de uien in het ovenschaaltje

n  Bestrooi met (grof zee)zout, (versgemalen) peper en tijm en druppel er 1 eetlepel azijn over

n  Voeg 20 gr boter toe in klontjes

n  Dek de uien af met bakpapier en schuif ze in de oven

n  Laat de uien in 25 à-30 minuten gaar worden

n  Laat de uien afkoelen

n  Halveer de plakken ham in de lengte

n  Snijd de varkenshaasjes in de lengte diep in en vul ze met de gekonfijte ui

n  Wikkel elk varkenshaasje stevig in 4 halve plakken ham

n  Verhit de resterende boter in een koekenpan en bak het vlees in 10 minuten rondom bruin

n  Leg de varkenshaasjes naast elkaar in een lage ovenschaal

n  Roer het sinaasappelsap door het bakvet, laat inkoken tot een jus en schenk deze over het vlees

n  Verwarm de oven voor op 150°C

n  Doe de varkenshaasjes 20 à 30 minuten in de oven

n  Snijd het vlees in plakken van 2 cm dik en leg deze dakpansgewijs op 4 warme borden

n  Leg er wat rucola bij

n  Serveer de jus erbij

n  Serveren met haricots verts met pecannoten en aardappelpuree met venkel

 


 


Haricots verts met pecannoten

Bereiden: 20 minuten

Ingrediënten (4 pers)

n  500 gr haricots verts (groene boontjes)

n  50 gr boter

n  2 theelepels suiker

n  1 theelepel zeezout grof

n  100 gr pecannoten, grofgehakt

 

haricots verts.jpg

Bereiding

n  Kook de haricots verts in 5 minuten beetgaar

n  Giet ze af en doe ze terug in de pan om ze warm te houden

n  Verwarm de boter in een koekenpan

n  Voeg suiker, zout en pecannoten toe

n  Bak de noten al omscheppend gedurende 3 minuten tot ze licht kleuren

n  Schep het notenmengsel met de boter door de boontjes

 

 


Aardappelpuree met venkel

Bereidingstijd: 35 minuten

Ingrediënten (4 pers)

n  1 kilo kruimige aardappels, geschild

n  2 venkelknollen, gehalveerd

n  1 sinaasappel, schoongeboend

n  200 ml witte wijn

n  1 theelepel gedroogde dragon

n  100 ml melk

n  100 ml olijfolie

n  2 eetlepels groene pesto

n  50 gr koude boter, in blokjes

n  aardappelstamper

 

aardappelpuree met venkel.jpg

Bereiding

n  Kook de aardappelen in 20 minuten

n  Snijd de venkel in flinterdunne plakjes

n  Houd het fijne venkelgroen apart

n  Rasp 1 eetlepel schil van de sinaasappel en pers hem daarna uit

n  Breng de venkel aan de kook met de wijn, het sinaasappelsap en de dragon

n  Stoof afgedekt in 5 minuten beetgaar

n  Giet het kookvocht af, vang het op in een steelpan en breng het aan de kook

n  Verwarm de melk met de olie

n  Stamp de aardappelen hiermee tot puree

n  Breng op smaak met de sinaasappelschil, de pesto en zout en peper

n  Serveer met de venkel in een schaal

n  Kook het venkelkookvocht tot de helft in

n  Neem de pan van het vuur en klop er de blokjes boter door

n  Schenk deze saus over de puree en de venkel

n  Garneer met het venkelgroen

 


 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen