Slaatje met lauwwarme
kreeft |
Bereiding :
Ingrediënten
(4 pers) n 2 zeekreeften (500 à 600gr per stuk) n 2 eieren n 1 tomaat n gemengde sla, (kropsla, rode frisée, groene frisée,
eikenbladsla ..) n tuinkers n 1 eetlepel gehakte peterselie Ingrediënten
voor kreeftenkooknat n ± 3 liter water n 2 takjes groene selder n 1 ajuin n 1 wortel n tijm n laurier n peterseliestengels n zout n 1 koffielepel cayennepeper n ½ liter droge witte wijn Ingrediënten
voor cocktailsaus n mayonaise = 2 eierdooiers, ⅓ liter olie, scheutje
azijn, koffielepel mosterd, zout en peper n aan mayonaise toevoegen : 2 eetlepels tomatenketchup, 1
dl room, 2 eetlepels whisky , cayennepeper |
|
|
|
|
|
||
|
|
||
|
|
||
|
|
||
|
|
||
|
|
||
|
|
||
Bereiding
kooknat
n
Breng het water aan de kook en doe er de vooraf gewassen en in brunoise
gesneden groenten bij
n
Laat dit alles een 20 tal minuten koken en voeg dan de wijn erbij
n
Alles nog eens goed laten doorkoken
n
De levende kreeften wassen en de elastiekjes aan de scharen verwijderen (Als je de kreeften een liedje wil laten zingen
(hun allerlaatste) doe je bij het
kookvocht een flesje chaudfontaine)
n
Dompel de kreeften in het kokende nat en laat een 10 tal minuten koken
n
Van het vuur afnemen en in het nat laten afkoelen tot lauwwarme temperatuur
n
Eerst de mayonaise maken en daarna de cocktailsaus
n
Bord klaarmaken met gemengde sla, gekookte eieren, tomaat en tuinkers
Bereiding
kreeften snijden
n
Scharen uittrekken en de kreeft met de buikzijde op een snijplank leggen
n
Met de punt van een groot mes in het “kruis” van de kop steken om alzo de
helft van de romp samen met de staart doormidden te snijden
n
Het maagzakje of zandbak verwijderen alsook het darmkanaal
n
e poten breken met het mes
n
De kreeft mooi garneren op het bord en de coctailsaus er apart bij serveren