Gestoofde peren met parfait van
Hasseltse speculaas en Heidebittroom |
Ingrediënten (4 pers) n 4 mooie peren (Doyenné du Comice of Durondeau) n 200 gr bruine suiker (Kandijsuiker) n ½ liter sterke koffie n 2 Hasseltse speculazen n 2 steranijs n 1 kaneelstokje n 2 eidooiers n 3 dl room n 100 gr suiker n 2 dl Heidebitt (kruidenjenever) n In de oven gedroogde dunne schijfjes peperkoek n Kaneelpoeder |
|
Bereiding
n Schil
de peren en kook ze in de koffie
n Voeg
tijdens het koken de Kandijsuiker, de steranijs en het kaneelstokje toe (de
kooktijd hangt af van de soort peer, harde peren 20 minuten, malsere peren 10
minuten)
n Neem
de peren uit de koffie, laat afkoelen
n Snij het steeltje af en hol
ze uit
n Week
de speculazen in 2 dl perenkookvocht en maal ze zeer fijn in de keukenrobot
n Klop
de eidooiers en 50 gr suiker op tot een witte luchtige massa
n Klop
room op met de rest van de suiker
n Meng
de speculaasbrij met de eidooiers en één derde van de opgeklopte room
n Zet
deze bereiding gedurende enkele uren in de diepvries
n Meng
de rest van de room met de kruidenlikeur en bewaar ze in de koelkast
n Kook
het perenkookvocht tot de helft in en koel af
n Vul
juist voor gebruik de peren met de Heibebitt room
n Klop
de speculaasparfait (want nu heet zo een bereiding “parfait”) wat los en doe
deze in een spuitzak (eventueel met een speciaal spuitmondje om sliertjes te
spuiten)
n Spuit
nestjes op ijskoude borden en deponeer er de peren in. Versier met wat munt,
peperkoekchips en saus