|
Ingrediënten confit (4 pers) n 2,5 dl water n 2,5 dl
sauternes n 250 gr
suiker n 200 gr
honing n 1
vanillestokje n 1
laurierblaadje n 1
kaneelstokje n 4 repen
citroenschil n 2 appels n 2 peren Ingrediënten mascarponecrème n 75 gr gele
rozijnen n 3 eetlepels
water n 3 eetlepels
bruine rum n 250 gr mascarpone Ingrediënten mandarijngelei n 2,5 dl vers mandarijnsap n 1
gelatineblaadje Ingrediënten cranberrysiroop n 100 gr suiker n 1 dl water n 200 gr
cranberry's n 2 stuks
steranijs n 4
kruidnagels n 4 repen
sinaasappelschil n 1 flinke
schijf gember n 4
kardemompeulen Ingrediënten amandelcrumble n 100 gr witte amandelen n 100 gr koude boter n 100 gr bloem n 100 gr suiker n ¼ theelepel
speculaaskruiden, quatre épices of mixed spice Ingrediënten
presentatie (facultatief) n gedroogde
appel- en peerschijfjes |
|
Bereiding
n
Confit
n
Verwarm het water, de sauternes, suiker en honing op
een laag vuur
n
Voeg de vanille, laurier, kaneel en citroenschil toe
n
Laat kort inkoken
n
Schil en halveer de appels en peren
n
Leg in de siroop en laat op laag vuur konfijten tot
het fruit zacht en glazig is
n
Laat afkoelen in de siroop
n Mascarponecrème
n
Doe de rozijnen, water en rum in een pan en breng aan
de kook
n
Haal van het vuur, dek af en laat de rozijnen zwellen
n
Zeef en roer het vocht door de mascarpone
n
Hou de rozijnen apart.
n
Mandarijngelei
n
Laat de helft van het mandarijnsap
inkoken tot 2 eetlepels
n
Week de gelatine in koud water
n
Knijp uit en roer door het ingekookte mandarijnsap
n
Haal van het vuur en voeg de rest van het verse mandarijnsap toe
n
Zet koel weg.
n
Canberrysiroop
n
Maak een siroop met de suiker en het water
n
Voeg de cranberry's en specerijen toe
n
Laat 20 minuten koken
n
Haal van het vuur en duw door een zeef
n
Bewaar de siroop
n Amandelcrumble
n
Verwarm de oven voor op 180°C
n
Maal de amandelen fijn
n
Wrijf de boter door de suiker tot het mengsel op
broodkruimels lijk
n
Voeg de amandelen, suiker en kruiden toe
n
Bak de crumble in 15 à 20
minuten goudbruin en krokant
n Presentatie
n
Schik de appel en peer op een of twee bordjes
n
Sandwich gedroogde appel- en peerschijfjes met
mascarponecrème en werk af met de gelei, siroop, crumble
en geweekte rozijnen