Lamsvlees, polenta met artisjok en emulsie van basilicum |
Bereidingstijd
: 40 minuten
Ingrediënten (4 pers) n
2 lamskronen n
1 klontje Solo n
peper van de molen n
zeezout n
1 scheutje olie Ingrediënten saus n
1 courgette n
1 sjalot n
1 teentje knoflook n
scheutje olijfolie n
3 dl groentebouillon n
1 dl room Solo Delifine n
1 busseltje basilicum Ingrediënten artisjokken n
3 artisjokken n
1 citroen n
scheut Extra Vierge-olijfolie n
4 lente-uitjes n
2 eetlepels pijnboompitten Ingrediënten polenta n
5 dl water n
25 gr Solo n
125 gr polenta (maïsgriesmeel) n
50 gr geraspte parmezaan |
|
Bereiding
n
Polenta
n
Begin met de polenta
n
Deze kan geruime tijd vooraf bereid worden
n
Breng 5 dl water aan de kook met wat zout en Solo
n
Strooi de polenta in het water en roer met een garde
tot je geen klonters meer ziet
n
Gaar de polenta verder op een zacht vuur terwijl je
met een houten spatel blijft roeren tot de polenta gaar is
n
De kooktijd is afhankelijk van het soort maïsgriesmeel
dat je gebruikt, dus volg hiervoor de instructies op de verpakking
n
Roer er tot slot de geraspte parmezaan
door en breng verder op smaak indien nodig
n
Stort de polenta uit in een schaal en strijk glad,
laat opstijven en steek of snij de polenta vervolgens uit in porties
n
Saus
n
Snij de courgette in kleine stukjes en snipper de
sjalot en de knoflook fijn
n
Stoof de sjalot en de knoflook aan in een beetje Solo
Vloeibaar, voeg de courgette toe en zet een deksel op de pan
n
Stoof de courgette gaar in ongeveer 5 à 6 minuten en
voeg nu de bouillon en de Solo Delifine toe\
n
Laat 2 minuten zachtjes sudderen en voeg de
basilicumblaadjes toe
n
Mix de saus glad en breng op smaak met peper en zout
n
Artisjokken
n
Verwijder de stelen van de artisjokken en snij met een
scherp mes de donkergroene bladeren van de artisjok, tot je de artisjokbodem
blootlegt
n
Wrijf de artisjok in met een halve citroen en schraap
er vervolgens ‘het hooi’ uit met behulp van een lepel
n
Wrijf de artisjokbodem nogmaals in met citroen
n
Snij de artisjokbodems in heel fijne plakjes, verhit
een pan met Solo Vloeibaar en bak hierin de artisjok goudbruin
n
Voeg de pijnboompitjes en de fijngesnipperde
lente-uitjes toe en bak ze kort mee
n
Kruid met peper en zout en enkele druppels citroensap
n
Lamsvlees
n
Kruid de lamskronen en schroei ze aan in Solo en olie.
n
Gaar ze 10 à 12 minuten verder in de oven op 140°C
n
Laat het vlees nog even rusten alvorens het te snijden
n
Afwerking
n
Verwarm de polenta in de hete oven
n
Schik de polenta op de borden en verdeel er de
artisjokken over
n
Versnij de lamskronen
en schik ze bij de polenta
n
Schuim de warme saus op met een staafmixer en verdeel
de saus rondom het geheel