Lamsvlees, polenta met artisjok en emulsie van basilicum

 

Bereidingstijd : 40 minuten

 

Ingrediënten (4 pers)

n   2 lamskronen

n   1 klontje Solo

n   peper van de molen

n   zeezout

n   1 scheutje olie

Ingrediënten saus

n   1 courgette

n   1 sjalot

n   1 teentje knoflook

n   scheutje olijfolie

n   3 dl groentebouillon

n   1 dl room Solo Delifine

n   1 busseltje basilicum

Ingrediënten artisjokken

n   3 artisjokken

n   1 citroen

n   scheut Extra Vierge-olijfolie

n   4 lente-uitjes

n   2 eetlepels pijnboompitten

Ingrediënten polenta

n   5 dl water

n   25 gr Solo

n   125 gr polenta (maïsgriesmeel)

n   50 gr geraspte parmezaan

 

lamsvlees-polenta

 

Bereiding

n   Polenta

n   Begin met de polenta

n   Deze kan geruime tijd vooraf bereid worden

n   Breng 5 dl water aan de kook met wat zout en Solo

n   Strooi de polenta in het water en roer met een garde tot je geen klonters meer ziet

n   Gaar de polenta verder op een zacht vuur terwijl je met een houten spatel blijft roeren tot de polenta gaar is

n   De kooktijd is afhankelijk van het soort maïsgriesmeel dat je gebruikt, dus volg hiervoor de instructies op de verpakking

n   Roer er tot slot de geraspte parmezaan door en breng verder op smaak indien nodig

n   Stort de polenta uit in een schaal en strijk glad, laat opstijven en steek of snij de polenta vervolgens uit in porties

n   Saus

n   Snij de courgette in kleine stukjes en snipper de sjalot en de knoflook fijn

n   Stoof de sjalot en de knoflook aan in een beetje Solo Vloeibaar, voeg de courgette toe en zet een deksel op de pan

n   Stoof de courgette gaar in ongeveer 5 à 6 minuten en voeg nu de bouillon en de Solo Delifine toe\

n   Laat 2 minuten zachtjes sudderen en voeg de basilicumblaadjes toe

n   Mix de saus glad en breng op smaak met peper en zout

n   Artisjokken

n   Verwijder de stelen van de artisjokken en snij met een scherp mes de donkergroene bladeren van de artisjok, tot je de artisjokbodem blootlegt

n   Wrijf de artisjok in met een halve citroen en schraap er vervolgens ‘het hooi’ uit met behulp van een lepel

n   Wrijf de artisjokbodem nogmaals in met citroen

n   Snij de artisjokbodems in heel fijne plakjes, verhit een pan met Solo Vloeibaar en bak hierin de artisjok goudbruin

n   Voeg de pijnboompitjes en de fijngesnipperde lente-uitjes toe en bak ze kort mee

n   Kruid met peper en zout en enkele druppels citroensap

n   Lamsvlees

n   Kruid de lamskronen en schroei ze aan in Solo en olie.

n   Gaar ze 10 à 12 minuten verder in de oven op 140°C

n   Laat het vlees nog even rusten alvorens het te snijden

n   Afwerking

n   Verwarm de polenta in de hete oven

n   Schik de polenta op de borden en verdeel er de artisjokken over

n   Versnij de lamskronen en schik ze bij de polenta

n   Schuim de warme saus op met een staafmixer en verdeel de saus rondom het geheel

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen