Millefeuille van boerenbrood,
banketbakkersroom en compote van groene appel |
Bereidingstijd: 30 minuten
Ingrediënten (4 pers) n 8 zeer fijne
sneetjes donker boerenbrood n 250 gr
kristalsuiker n 100 gr
tarwebloem n 6 eidooiers n 2 hele
eieren n 1
vanillestokje n 1 liter melk n 2 eetlepels
Solo vloeibaar n 2 Granny Smith appels n 100 gr
kristalsuiker n een paar
blaadjes munt |
|
Bereiding
n
Banketbakkersroom
n
Breng in een pannetje 1 liter melk aan de kook
n
Meng intussen de eieren, de bloem, de 250 gr suiker en
het merg uit het vanillestokje in een tweede pan met dikke bodem
n
Voeg hier de kokende melk aan toe en breng het mengsel
opnieuw al roerend aan de kook tot je een dikke, smeuïge massa krijgt
n
Neem de pan van het vuur en leg een vel huishoudfolie
op het oppervlak van de crème om te voorkomen dat er zich een vel op vormt
n
Laat afkoelen
n
Zorg intussen voor 8 zeer fijne sneetjes donker
boerenbrood (maximaal een tweetal millimeter dik)
n
Steek hieruit met een rechthoekig dresseervormpje 16
identieke schijfjes brood. Heb je geen dresseervormpje bij de hand, dan kan je
ze ook makkelijk met een scherp mes op gelijke grootte snijden
n
Bestrijk ze met Solo vloeibaar en bak ze gedurende een
viertal minuten krokant in de oven op 180°C
n
Maak de appelcompote
n
Verhit hiervoor 1 dl water met 100 gr suiker in een
klein pannetje
n
Kook dit mengsel op zacht vuur in tot een lichte
stroop
n
Schil intussen de appels en snijd ze in een fijne brunoise
n
Als de siroop de gewenste dikte heeft, voeg je de appelbrunoise toe
n
Vorm op elk bord een torentje van afwisselend een
schijfje krokant brood en een quenelle (een bolletje
dat je vormt met twee eetlepels) van de banketbakkersroom
n
Leg op het bovenste bolletje banketbakkersroom een
theelepeltje van de appelcompote
n
Werk af met een versnipperd muntblaadje