Crème brûlée |
Ingrediënten (4 pers) n ½ l volle
melk n 4 eidooiers n 60 g fijne
griessuiker n 1
vanillestokje n 100 g fijne
suiker of cassonade om te karamelliseren |
|
Bereiding
n
Splijt
het vanillestokje met een scherp mesje open en laat in de melk glijden. Breng
langzaam aan de kook.
n
Klop
de eidooiers los met de suiker. Niet met de mixer, dan wordt het schuimig!
n
Neem
de vanillestok uit de melk en giet de kokende melk voorzichtig, straaltje per
straaltje, bij de eidooiers onder voortdurend kloppen.
n
Zet
de schaal met eimelk in een pan met bijna kokend
water (au bain-marie) en blijf roeren totdat deze mooi gebonden is als een vla.
n
Neem
de kom uit de pan en blijf kloppen tot dat de vla wat lauwer is geworden.
Verdeel over individuele schaaltjes en laat de vla verder afkoelen in de
koelkast.
n
Voor
het krokant suikerlaagje op de vla kan je 2 dingen doen:
·
Bestrooi
de ijskoude vla met suiker. Gebruik de verfbrander uit de doe-het-zelfwinkel om
de suiker te branden. Voorzichtig, want de suiker moet karamelliseren, niet
verbranden!
·
Los
de suiker op in 3 eetlepels water en breng aan de kook. Wacht tot de suiker,
zonder roeren, goudbruin begint te kleuren en giet dan de suiker over de
ijskoude vla. Ze zal onmiddellijk stollen tot een glashard karamellaagje.