Cassata met noten |
Ingrediënten Cassata (16
pers) n 5 dl
slagroom n 125 gr
suiker n 125 gr
gemengde noten n 8
eierdooiers n 1 dl witte
wijn n 50 gr honing n 50 gr
gekonfijt fruit Ingrediënten Gebakken
noten n 250 gr
gemengde noten (hazelnoten, walnoten en pistachenoten) n 50 gr
griessuiker Ingrediënten Vanillepudding n 1 zakje
vanillepudding (50 gram) n 6 dl melk n 75 gr suiker n ½ vanillestokje Ingrediënten Gelei van
bosvruchten n 500 gr
bosbessen n 300 gr
griessuiker n 125 gr
bosbessen n 2
gelatineblaadjes n 50 gr grof
gehakte pistachenoten Ingrediënten Sabayon n 8
eierdooiers n 8 eierdopjes
suiker en 8 eierdopjes zoete wijn (eventueel een weinig Amaretto)
Ingrediënten Notenkoekje n 200 gr boter n 200 gr
suiker n 200 gr bloem n 1 zakje
vanillesuiker n 1 eierdooier n 50 gr
fijngehakte walnoten n 150 gr gehakte
hazelnoten (eventueel geroosterd) |
|
Bereiding
n
Cassata
n
Laat de honing karameliseren
in een pan met antikleeflaag, voeg de noten toe en
laat ze verder karameliseren
n
Stort uit op een vel bakpapier en laat afkoelen
n
Hak de noten zeer fijn
n
Sabayon
n
Meng de eierdooiers met de suiker, witte wijn en de
Elixir d’Anvers en klop dit mengsel schuimig in een
ruime steelpan
n
Zet de steelpan op een laag vuurtje en klop dit
mengsel met een garde in een achtvorm tot een stevig
schuim
n
Neem van het vuur en klop verder tot het mengsel bijna
koud is
n
Een langere bereiding maar veiliger is het mengsel
opkloppen in een warmwaterbad
n
Klop de slagroom op met de bloemsuiker tot er zich
stijve pieken vormen en vouw die voorzichtig onder de afgekoelde sabayon
n
Voeg het gekonfijt fruit en de gehakte noten toe
n
Giet de bereiding in een diepvriesbestendige kom en
plaats het voor minstens 6 uur in de diepvries
n
Gebakken noten
n
De noten grof hakken en kort aanbakken in een antikleefpan
n
Bestrooien met de suiker en laten afkoelen
n
Vanillepudding
n
Kook de melk met het ½ vanillestokje en de suiker
n
Voeg het vanillepoeder toe en maak de vanillepudding
n
Gelei van
bosvruchten
n
Kook de bosbessen met de suiker gedurende enkele
minuten en laat daarna uitlekken door een neteldoek
n
Week de gelatineblaadjes in koud water en los daarna
de uitgeknepen gelatineblaadjes op in de geklaarde gelei
n
Voeg er tot de gehakte pistachenoten en de verse
bosbessen onder
n
Sabayon
n
Meng de ingrediënten au bain-marie tot een stevig wit lint
n
Notenkoekjes
n
Meng de zachte boter met de suiker, de vanillesuiker,
de eierdooier en een snuifje zout
n
Roer er de gehakte noten onder en tot slot ook de
bloem
n
Rol het deeg op een met bloem bestoven open
n
Steek er met een vormpje koekjes uit
n
Beboter een bakplaat, bestuif lichtjes met bloem en
leg er de koekjes op
n
Bak af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende ±
7 minuten tot ze goudgeel zijn
n
Bordschikking een rechthoekig bord
n
Over het ganse bord een lijn trekken met de sabayon
n
Links een snede cassata
schikken, daarnaast een notenkoekje en rechts een glaasje met daarin onderaan
wat gebakken noten, daarop de vanillepudding en afgewerkt met de gelei van
bosbessen