Rabarbersoep met
aardbeien en citroensorbet |
Het wordt een koel ‘soepje’ op basis van rabarber met
verse aardbeien erbij en een bolletje citroensorbet. Wie de kinderen mee laat
tafelen, kan de zoete witte wijn en de citroenjenever vervangen door water en
eventueel wat extra suiker
Ingrediënten rabarbersoep (4 pers) n 500
gr rabarber n 5
dl water n 5
dl zoete witte wijn (bv. Monbazillac) n 100
gr suiker n 1
vanillestokje n 1
citroen n 1
kaneelstokje n 1
stengel citroengras Ingrediënten gesuikerde muntblaadjes n enkele
takjes munt n 1
ei n 100
gr witte suiker Ingrediënten afwerking n 250
gr aardbeien n een
scheut citroenjenever (naar smaak) n 4
dl citroensorbet Extra
materiaal n dunschiller
of scherp mesje n een
keukenpenseel n een
grote zeef n een
ijsschep |
|
Bereiding
n Rabarbersoep
n Schil
de rabarberstelen
n De
flinterdunne schil kan je in enkele halen verwijderen
n Snij
ook het topje en het kontje van elke steel
n Snij
de geschilde stelen in grove stukken van 3 tot 5 centimeter lang
n Doe
de stukken rabarber in een kookpot, schenk er water bij en de witte wijn
n Breng
het mengselrustig aan de kook
n Schep
er suiker in en verwarm het mengsel op een matig vuur
n Intussen
krijgt de basis van de rabarbersoep extra smaak
n Doe
er enkele schilletjes citroenzeste in (5 per citroen)
n Pers
nadien het citroensap erbij
n Je
mag ook een uitgeperste halve citroen in de pot gooien
n Snij
de vanillestok overlangs in twee en gebruik een mespunt om er zoveel mogelijk
zaadjes uit te schrapen
n Laat
de zaadjes en de lege peul met de rabarber meekoken
n Breek
de de stengel citroengras op verschillende plaatsen, zodat er zoveel mogelijk
smaak kan vrijkomen
n Laat
de geaccidenteerde stengel meepruttelen, samen met een kleine kaneelstok
n Laat
de bereiding ongeveer een kwartier pruttelen
n Proef
het rabarbersoepje en als je tevreden bent, laat je het afkoelen
n Reken
hiervoor een uur of langer
n Giet
het soepje door een zeef en druk de rabarberpulp aan, zodat de laatste druppel
vocht eruit is gelekt
n De
droge pulp die overblijft wordt niet gebruikt
n Zet
het potje rabarbersoep in de koelkast
n Gesuikerde muntblaadjes
n Spoel
de takjes verse munt
n Pluk
er nadien de middelgrote mooie blaadjes af
n Breek
het ei en doe het eiwit in een schaal
n De
dooier wordt niet gebruikt
n Klop
met de garde het eiwit een klein beetje schuimig
n Gebruik
een keukenpenseel om de blaadjes langs beide zijden in te smeren met een dun
laagje eiwit
n Leg
de kleverige blaadjes in een schaaltje met suiker
n Strooi
er ook nog wat suiker bovenop
n Laat
de blaadjes daar zo lang mogelijk inliggen tot ze mooi gepaneerd zijn met een
laagje suiker (hoe langer op voorhand je de muntblaadjes paneert, hoe beter het
resultaat)
n Spoel
de aardbeien in ruim water
n Doe
dit alvorens je de kroontjes verwijdert (zoniet dan zullen de vruchten veel
water opslorpen)
n Verwijder
het groene kroontje van elke aardbei en snij de vruchten in kwartjes
n Neem
het koele rabarbersoepje erbij en voeg een scheut citroenjenever toe (naar
keuze en persoonlijke smaak)
n Gebruik
soepborden om het dessert in te serveren
n Strooi
in elk bord een portie aardbeistukjes
n Schenk
er koele rabarbersoep bij met een pollepel
n Verwarm
de ijsschepper in warm water en schep in elk diep bord een bolletje
citroensorbet
n Werk
elk dessert af met een blaadje gesuikerde munt erop