Bitterkoekjesparfait met ananas |
Ingrediënten (12 pers) Bitterkoekjesijs n 24 stuks bitterkoekjes n ¾ dl amandellikeur (of sinaasappellikeur) n 3½ dl slagroom n 2 * 45 gr suiker n 1 stuks vanillestokje n 3 eidooiers n 1 ei Ingrediënten Bitterkoekjes
crème n 50 gr boter n 50 gr poedersuiker Ingrediënten Geflambeerde
ananas n 2 stuks ananas n 0,85 dl ahornsiroop n 1¼ dl versgeperst sinaasappelsap (3
perssinasappels) n ½ dl rum Ingrediënten Witte chocolade galettes n
250 gr witte
chocolade n
100 gr pure chocolade Extra n ringvormen, doorsnede van 6 à 7 cm n bakpapier n acetaatfolie |
|
Bereiding
n Bitterkoekjes-ijstaart
n Bekleed de ringvormen aan de binnenkant met
een reep acetaatfolie en zet op een plaatje
n Snijd de bitterkoekjes in stukjes en
besprenkel ze met de likeur
n Klop de slagroom met de helft van de suiker
en het vanillemerg bijna stijf (lobbig)
n Bewaar in de koelkast
n Klop de eidooiers, het ei en de rest van de
suiker los in een kom die precies op een pan met een laagje kokend water past
n Klop het mengsel met een garde au bain-marie
schuimig en handwarm (± 40°C)
n Haal de kom van de pan water en klop het
mengsel in de keukenmachine, op de hoogste stand, tot het koud en luchtig is
n Spatel het luchtig geklopte eimengsel met de helft van de bitterkoekjes door de
slagroom.(Maak
van de rest van de bitterkoekjes een crème)
n Schep het mengsel in de ringvormen
n Laat het minstens 3 uur bevriezen
n Bitterkoekjes crème
n Vermeng de tweede helft van de bitterkoekjes
met de boter en de poedersuiker in de keukenmachine (MagiMix)
n Duw de crème door een zeef
n Doe dit in en spuitzakje en bewaar in de
koeling
n Witte chocolade galettes
n Smelt de witte en pure chocolade apart van
elkaar au bain-marie
n Strijk de witte chocolade dun uit op
cellofaanfolie en marmer de witte chocolade met de pure chocolade
n Laat stollen op een koele plek (niet in de
koelkast)
n Sinaasappel-ahornsiroop
n Breng het sinaasappelsap met de ahornsiroop
in een brede pan aan de kook en laat inkoken tot een lichte siroop
n Ananas snijden
n Snij de boven en de onderkant van de ananas
en snijd de ananas in acht lange parten
n Snijd het vruchtvlees van de schil
n Leg de parten op de platte kant en snijd de
harde kern er af
n Bewaar in de koelkast voor de eindbereiding
n Ananas bakken
n Verhit een scheutje plantaardige olie in een
pan
n Bak de stukken ananas op middelhoog vuur in 2
minuten om en om goudbruin
n Voeg de sinaasappel-ahornsiroop toe en
verwarm nog 2 minuten
n IJstaartjes
n Haal intussen de ijstaartjes uit de
diepvriezer en haal de ring en het bakpapier eraf
n Breek de chocolade galettes in scherven en
druk voorzichtig rondom het ijstaartje
n Ananas flamberen
n Zet de afzuigkap uit en houd voor alle
zekerheid een deksel bij de hand
n Verwarm de likeur in een ruime sauslepel door
deze boven de vlam van een kleine gaspit te houden
n Steek de alcohol aan met een aansteker of
lucifer zodra je de alcohol ziet verdampen
n Schenk de brandende likeur over de ananas en
laat vanzelf doven
n Afwerking
n Zet de ijstaartjes op borden en zet er een
paar toefjes bitterkoekjes crème op
n Snij de warme ananas in vijf of zes stukken
en leg op het bord en lepel wat van de saus erover