Koffie-ijs met tiramisu
en meringue |
Ingrediënten Meringue (12 pers) n
beetje
citroensap n
120 gr eiwit n
100 gr
kristalsuiker n
1 theelepel
citroensap n 100 gr poedersuiker Ingrediënten Biscuitdeegbodem n 5 stuks eieren n 150 gr suiker n 40 gr maïzena n 60 gr bloem n snufje zout n 4 eetlepels Amaretto Ingrediënten Tiramisu n 150 gr mascarpone n 80 gr suiker n 5 dl slagroom n 1 dl sterke koffie n 80 gr eidooier n 6 blaadjes gelatine n 1 dl Amaretto n cacaopoeder Ingrediënten Koffie-ijs n 3 eidooiers n 100 gr poedersuiker n 2 ½ dl volle melk n 2 dl slagroom n 6 gr oploskoffie n 2 zakjes vanillesuiker Extra n
amuse-steelpannetjes n uitsteekringen ± 5 cm Ø - 1 p.p. n spuitzak |
|
Bereiding
n Meringue - direct mee beginnen!
n Maak een metalen kom goed vetvrij met wat
citroensap
n Klop de eiwitten stijf met de suiker en het
citroensap
n Spatel er de poedersuiker door
n Doe de massa in een spuitzak en spuit toefjes op
een bakplaat met een bakmatje
n Bak af in een oven van 90°C gedurende 2 uur tot ze
droog en krokant zijn.
n Biscuitdeeg
n Meng eieren en suiker gedurende 10 minuten in
keukenmachine
n Zeef bloem en maïzena, voeg zout toe en spatel dit
door het schuimige mengsel tot alles goed is gemengd
n Bedek een bakblad met een bakmatje en strijk het
deeg uit
n Bak het deeg in een voorverwarmde oven op 190°C
n Laat het deeg afkoelen
n Steek er met de ringen bodems uit – 1 p.pers. - en
besprenkel met Amaretto
n Koffie-ijs
n
Los de koffie op in 1
eetlepel warm water en laat afkoelen
n
Klop de eierdooiers met de
poedersuiker, vanillesuiker en de opgeloste koffie en de melk au bain marie tot
een mooi mengsel
n
Klop de slagroom bijna
stijf
n
Giet het koffiemengsel bij
de slagroom
n
Draai er ijs van
n Tiramisu
n Week de gelatine in koud water en los op in de
warme koffie
n Klop de mascarpone op met de suiker
n Klop de slagroom stijf en spatel de mascarpone er
voorzichtig door, voeg de eidooiers, de espresso en Amaretto toe
n Vul de ringen met de biscuitbodem en vul af met het
koffiemengsel
n Laat het opstijven, kort in de vriezer en daarna in
de koeling
n Bestrooi met cacaopoeder
n Afwerking
n
Los de ringen en plaats
deze op het bord en bestrooi met cacaopoeder
n
Doe een bolletje ijs in een
amuse-steelpannetje en zet naast de tiramisu
n
Leg de meringue aan de
andere kant op het bord