Noorse omelet |
Ingrediėnten (4 pers) voor genoise n 125 gr boter n 20 gr voor de bakvorm n 4 gesplitste eieren n 125 gr suiker n 125 gr bloem n ½ zakje gist n Zout n 100 ml water n 30 gr suiker n het sap van ½ citroen n een beetje likeur (Cointreau, Grand Marnier) n 500 ml vanilleijs Ingrediėnten voor meringue n 100 gr suiker n 30 gr bloemsuiker n 70 ml water n 4 eiwitten Extra n een kookthermometer |
|
Bereiding
n Genoise
n Smelt de
boter
n Meng de
eierdooiers met de suiker
n Klop het
mengsel au bain-marie op, tot het volume ongeveer verdubbeld is
n Haal van
het vuur af en voeg, onder voortdurend kloppen, de bloem, de gist en een
snuifje zout toe
n Doe er de
gesmolten boter bij en daarna de stijfgeklopte eiwitten
n Schep het
deeg in een beboterde bakvom
n Bak 30
minuten in een voorverwarmde oven van 180°C
n Haal uit
de vorm
n Snij de
genoise in vieren en laat afkoelen in kartonnen bakjes
n Meng
water, suiker en citroensap
n Breng aan
de kook
n Voeg de
likeur toe en week er de genoise in
n Bedek met
een dikke laag vanilleijs en plaats in de vriezer
n Meringue
n Verhit de
suiker en het water tot 120°C, tot een doorzichtige karamel
n Klop de
eiwitten stijf en giet er druppelsgewijs de karamel bij
n Blijf
(trager) kloppen tot de bereiding afgekoeld is
n Schep de
meringue in een spuitzak en bedek er de bevroren genoises mee
n Geef het
schuim een grillige vorm
n Bestrooi
met bloemsuiker en plaats in de oven van 250°C, op grillstand en met het
deurtje open, tot de meringue begint te kleuren