Mojito-gebakje |
Speciaal voor vaderdag dit bijzonder mojito gebakje. De
Mojito is een cocktail met rum, limoensap, rietsuiker, spuitwater en munt. Deze
vindt zijn oorsprong op Cuba. Mogelijk is het daar op de suikerplantages
ontstaan. De Mojito was van origine bedoeld als medicijn, maar tegenwoordig
deze cocktail erg populair in het uitgaansleven. Als je een liefhebber bent van
de mojito is dit recept zeker en vast de moeite waard!
Voorbereiding: 15 minuten, Kooktijd: 30 minuten, Bereidingstijd: 1½ uur
Ingrediënten Zanddeeg (4 pers) n
30 gr amandelpoeder n
90 gr suiker n
250 gr bloem n
125 gr (kamertemperatuur) boter n
8 gr vanillesuiker n
1 groot ei n
snuifje zout Ingrediënten Vulling n
4 eieren n
160 gr bloemsuiker n
100 gr boter n
1 citroen n
1 limoen n
handvol verse munt n
200 ml witte rum n
1 theelepel maïzena Ingrediënten Afwerking n
2 limoenen n
125 gr bloemsuiker n
125 gr boter n
1 ei n
2 eierdooiers n
enkele blaadjes verse munt n
voor de afwerking nog wat bloemsuiker Extra n
4 kleine taartvormpjes n
gedroogde spliterwten n
spuitzak en klein glad spuitmondje n
rasp n
bakpapier n
deegrol n
plasticfolie n
zeef n
garde |
|
Bereiding
n
Zanddeeg deel 1
n Zeef de
bloem samen met het amandelpoeder in een grote kom en maak een kuil
n Snij de
boter in blokjes en leg deze in de kuil
n Voeg ook
de suiker, ei en vanillesuiker toe in de kuil
n Doe het
zout aan de rand en meng alles met je vingertoppen vanuit het midden
n Kneed
kort het deeg tot alle ingrediënten met elkaar gemengd zijn
n Maak een
platte bol van het deeg en verpak deze in plasticfolie
n Plaats
het deeg 30 minuten in de koelkast en maak ondertussen de vulling
n Rum
vulling
n Smelt de
boter samen met de rum op een laag vuur in een kookpan (laat niet bruin worden)
n Klop de
eieren met de bloemsuiker en maïzena luchtig
n Hak de
munt fijn en doe deze bij de boter
n Rasp een
halve citroen en 1 limoen bij de boter
n Voeg het
sap van de limoen bij de boter
n Voeg het
eiermengsel bij de boter roer goed met de garde
n Zet het
vuur hoog en laat het geheel al roerend koken gedurende 2 minuten
n Doe
vervolgens het geheel op een bord en laat afkoelen
n Zanddeeg
deel 2
n Boter de
taartvormen in en verwarm de oven voor op 180°C
n
Rol het zanddeel uit en snij er ronde cirkels uit voor de
4 taartvormen
n
Leg deze in de taartvormen en bedek de binnenkant met
bakpapier
n
Vul de taartvormen op met de spliterwten (blind bakken)
n
Bak het zanddeeg gedurende 20 à 25 minuten af op 180°C
n Verwijder
de spliterwten en bakpapier en laat vervolgens afkoelen
n Vulling afwerking
n Smelt
vervolgens 125 gr boter met de 125 gr bloemsuiker
n Voeg het
sap van 1 limoen toe aan de boter en laat kort inkoken
n Voeg 1 ei
en de 2 eidooiers al roerend toe
n Laat 2
minuten al roerend inkoken
n Laat
vervolgens afkoelen
n Afwerking
n Vul de
zanddeeg-gebakjes met de rum vulling tot ongeveer een halve cm van de rand
n
Doe de 'afwerkings Vulling' in een spuitzak met gladde
spuitmond
n
Spuit vervolgens de vulling in lijntjes over de gebakjes
n Snij
dunne schijfjes van de overige limoen
n
Maak een inkeping en geef er een draai aan voor leuk
resultaat (zie foto)
n
Werk af met deze schijfjes, muntblaadjes en bloemsuiker