Chocolade-kastanjetaart |
Ingrediënten (8 pers) n
250 gr pure chocolade n
½ eetlepel boter om in te vetten n
4 eieren n
125 gr suiker n
200 gr kastanjepuree n
2 eidooiers n
125 ml slagroom n
1 eetlepel cognac (of vieux) Extra n
bakpapier n
springvorm (∅
22 cm) n
mixer |
|
Bereiding
n
Breng een pan (met dikke bodem) water aan
de kook
n
Breek 100 gr chocolade in stukjes en doe in
een vuurvaste kom
n
Zet de kom op de pan met het hete water en
laat de chocolade au bain marie smelten
n
Laat de chocolade iets afkoelen
n
Verwarm ondertussen de oven voor op 175°C
n
Bekleed de bodem van de springvorm met
bakpapier en vet de wanden in met boter
n
Splits de 4 eieren
n
Klop met een mixer de eidooiers, 50 gr
suiker en de kastanjepuree tot licht en schuimig mengsel
n
Klop de eiwitten stijf
n
Voeg 60 gr suiker toe en klop nog ± 1
minuut door
n
Roer de gesmolten chocolade door het
eierdooiermengsel
n
Spatel het eiwitschuim in gedeelten erdoor
en meng goed
n
Schep het chocoladeschuim in de springvorm
en bak de taart in 30 à 35 minuten gaar. (Als metalen pen erin gestoken wordt,
moet die er droog uitkomen)
n Haal de taart uit de oven en laat op een rooster laten afkoelen
n
Smelt de rest van chocolade in een kom au
bain marie en roer glad
n Neem de chocolade van het vuur en roer de eierdooiers er één voor één door
n
Zet de kom terug op de pan en verwarm de
chocoladesaus al kloppend tot saus dikker wordt
n
Laat de saus afkoelen
n
Klop de slagroom met de rest van suiker
stijf
n Schep de slagroom en de cognac door de afgekoelde chocoladesaus
n
Neem de taart uit de vorm en leg op een
schaal
n Bestrijk de boven- en de zijkanten dik met de helft van de chocoladeroom
n
Zet de taart en de rest van de room ± 5 minuten
in koelkast
n
Bestrijk opnieuw met de chocoladeroom
n
Garneer naar keuze met dunne chocolaatjes,
chocoladekrullen of gesuikerde bloemblaadjes