Banaan Karamel glaasje met tuile |
Ingrediënten (15 pers) n
5 bananen Ingrediënten Vanille Crème n
6 eieren vers n
175 gr suiker n
60 gr maïzena n
1 theelepel zout n
435 ml volle
melk n
35 gr gesmolten boter n
1eetlepel vanille extract n
slagroom indien nodig Ingrediënten Crumble n 1 pak
Petit Beurrekoekjes n 100 gr
boter, gesmolten n 15 gr
suiker Ingrediënten Tuiles n 2
eiwitten vloeibaar n 125 gr
witte basterdsuiker n 60 gr
bloem n 1
theelepel vanille extract n 60 gr
boter, gesmolten en afgekoeld Ingrediënten Karamel n
100 gr suiker n
50 ml water n
45 gr roomboter n
60 ml slagroom n
0.25 gram zeezout Ingrediënten Slagroom n
5 dl koude slagroom n
2 eetlepels suiker Extra n
vershoudfolie n
spuitzak n
15 glazen n bakpapier n paletmes n ronde
steker Ø 8 cm |
|
Bereiding
n Vanille Crème
n Klop met
een garde de eieren in een grote kom
n Meng de
suiker, maïzena en het zout in een grote pan
n Giet
geleidelijk aan de melk, onder voortdurend kloppen, met de garde toe, totdat er
een glad mengsel ontstaat
n Breng al
roerend het mengsel op matig vuur aan de kook zodat het dik wordt
n Als het
aan de kook is, al roerende 1 minuut aan de kook houden
n Doe
ongeveer 1/3 van het hete mengsel in een kom met het eiermengsel en roer
onmiddellijk het geheel glad
n Giet nu
het eimengsel in de pan met de rest van het warme melkmengsel
n Breng,
onder voortdurend roeren, het geheel weer langzaam aan de kook en kook het 1
minuut
n Haal nu
de pan van het vuur en roer er de gesmolten boter en de vanille onder
n Laat 10
minuten afkoelen en bedek de room met verhoudfolie om velvorming te voorkomen
n Zet de
banketbakkersroom in de koeling om af te koelen
n Voor
gebruik roer je de crème nog een keer goed door
n Als je
deze te dik vindt, kun je eventueel wat slagroom toevoegen alvorens de crème in
een spuitzak te doen
n Crumble
n Oven
voorverwarmen op 175°C
n Maak de
koeken fijn
n Doe de
kruimels, de suiker en gesmolten boter in een kom en roer tot ze volledig
opgenomen zijn
n Giet een
en ander in een ovenschaal en druk ze aan in een gelijkmatige laag
n Bak bij
175 ℃ voor 10 à 12
minuten tot lichtbruin
n Laat
afkoelen
n Tuiles
n
Verwarm de oven voor op 180 ℃
n
Doe de eiwitten in een grote vetvrije kom en klop ze los
n
Voeg de suiker toe en klop ze schuimig
n
Roer de bloem en het vanille extract erdoor en vervolgens
de gesmolten boter
n
Mix tot een glad beslag en zet het ±1 uur in de koelkast
n
Neem twee stukken bakpapier ter grootte van het
bakrooster
n
Teken op de achterkant met behulp van een ronde steker en
een balpen 4 cirkels (ruim uit elkaar) ter grootte van 8 cm
n
Schep een lepel beslag op de cirkel en strijk dit met een
gebogen paletmes uit tot een dunne ronde cirkel van circa 8 cm (de getekende
cirkels helpen bij de juiste maat)
n
Herhaal dit nog 3 keer
n
Plaats het pakpapier met het deeg op het rooster in de
verwarmde oven en bak 7 à 8 minuten tot de tuiles goud geel kleuren aan de
randen. ERBIJ BLIJVEN!
n
Haal het rooster uit de oven en werk snel
n
Til elke tuiles los van de bakplaat met een paletmes en
drapeer het over een houten lepel en draai het tot een rond koekje
n
Laat afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte verpakking
(anders worden ze zacht)
n Karamel
n Zet een
steelpannetje met de suiker en het water op het vuur en verhit op een laag vuur
n De suiker
moet volledig door het water bedekt zijn
n Laat het
mengsel verhitten tot het goed begint te bruisen en geleidelijk van kleur
verandert
n Let op: je moet niet roeren tijdens dit proces
n De
karamel moet een mooie volle bruine kleur krijgen
n Let heel
goed op dat het niet te donker wordt, want dan is het al te laat (een verbrande
smaak kun je niet meer verbloemen)
n Wanneer
je de juiste bruine kleur hebt bereikt, voeg je zo snel mogelijk de boter toe
n Het
mengsel zal nu gaan bubbelen
n Blijf
voor ± 1 à 2 minuten roeren tot de boter volledig opgelost is
n Voeg
voorzichtig de slagroom toe
n Let goed
op je vingers, want het mengsel gaat knetteren door het toevoegen van een koude
vloeistof
n Blijf
maximaal een minuut roeren totdat dit er goed doorheen gemengd is
n Je kunt
het vuur uitzetten
n Haal de
karamel van het vuur en voeg het zout naar smaak toe
n Laat je
karamel afkoelen voor je het gebruikt
n Slagroom
n
Klop de slagroom kort voor uitserveren met een beetje
suiker mooi stijf en doe deze in een spuitzak
n Uitserveren
n
Snij de bananen in dunne plakjes
n
Pak een glas en schep ongeveer 2 eetlepels crumble op de
bodem
n
Verdeel regelmatig
n
Spuit hierop een laagje banketbakkersroom
n
Hierboven op een laagje bananen en een dun laagje
slagroom
n
Vervolgens weer een laagje crumble, banketbakkersroom,
banaan en slagroom
n
Herhaal dit nog een keer en zet weg in de koeling
n
Vlak voor het uitserveren breng je de laatste laag
slagroom aan afgetopt met een paar bananen stukjes, wat crumble, de tuiles en
karamel
Tip
n Maak er niet meer
dan 4 tegelijk: als het beslag uit de oven komt wordt het snel hard; anders
krijg je ze niet om de lepel gedraaid. Met 2 personen verwerken gaat nog beter