Eton mess met matcha meringue en rood fruit |
Eton mess
is een Britse dessertklassieker op basis van meringue, rood fruit en opgeklopte
room. Voor de feestdagen een versie met mascarpone, rood fruit en matcha meringue.
Bereidingstijd : 90
minuten
Ingrediënten matchameringue (8 pers) n
100 ml eiwit n
1 snuifje zout n
100 gr fijne suiker n
80 gr bloemsuiker Ingrediënten garnituur
van de matchameringue n 2 koffielepels
matchapoeder n 2 koffielepels
lauw water n 2 koffielepels
rauwe meringue n pompoenpitten n kokosschilfers n suikersterretjes Ingrediënten rode vruchtenmengeling n 500
gr diepvrieskersen n 150
gr compote van veenbessen (of 50 gr honing op 150gr verse veenbessen, 5
minuutjes zacht laten koken) n 1
sinaasappel n
2
eetlepels maple syrup (of ahornsiroop) Ingrediënten mascarponemengeling n
1 kg mascarpone (kamertemperatuur) n
2 vanillestokjes n
250 gr zure room n
300 gr plattekaas n
1 stuk witte chocolade (uit koelkast) |
|
Bereiding
n Matchameringue
n Neem
een vetvrije kom en klopper
n Klop
het eiwit los en voeg een snuifje zout toe
n Strooi
er de suiker bij zodra het schuimig wordt
n Klop
4 minuten verder tot je een stevig schuim krijgt
n Zeef
er de bloemsuiker over en meng het geheel
n Neem
bakpapier en teken er 2 cirkels op
n Gebruik hiervoor de onderkant van een glazen
kom en zorg dat de doorsnede ½ tot 1 cm kleiner is dan de schaal waarin je het
dessert wilt opdienen (Ik gebruikte een glazen schaal met hoogte 12 cm en
doorsnede 18 cm)
n Leg
het bakpapier omgekeerd in een bakvorm
n Plak
het bakpapier vast met 2 dotjes meringue
n Spuit
de omtrek van de getekende cirkel en spuit telkens kleinere cirkels naar binnen
toe
n Meng
de matcha met water en meringue stevig onder elkaar
n Bestrijk
de meringueronde met de matchamengeling
n Bestrooi
met pompoenpitten en kokosschilfers
n Spuit
op een ander stuk bakpapier de kerstboompjes: eerst de stam, vervolgens 3
takken naar boven toe en nog eens 2 takken die de punt van de kerstboom vormen
n Bestrijk
de kruin met de matchamengeling
n Kleef
een suikersterretje in de punt van de kerstboom
n Bak
de meringues 2 uur af op 90 °C
n Laat
afkoelen
n Rode vruchtenmengeling
n Doe
de kersen in een kom
n Voeg
de veenbessencompote en de sinaasappelzeste toe
n Meng
er de agavesiroop onder
n Mascarponemengeling
n
Doe de mascarpone in een kom
n
Schraap het merg uit de vanillestokken en voeg toe aan
de mascarpone
n
Klop los tot een gladde massa
n Voeg
de zure room en de plattekaas toe en meng goed onder elkaar
n Afwerking
n Als
de meringuerondes afgekoeld zijn, kunnen we beginnen vullen
n Maak
eerst een laag met fruit, dan een laag met mascarpone en dan een meringueronde
n Herhaal
en eindig met de mascarpone door deze mooi in rondes te spuiten
n Rasp
er witte chocolade over
n Wacht
tot net voor het opdienen om de kerstboommeringues in de kom te steken
n Neem
telkens 2 boompjes en steek ze samen, met de rugjes tegen elkaar, in de
mascarpone