Javanais |
Bereidingstijd : 60 minuten, extra tijd +20 minuten voor afkoelen, +
1 uur diepvriezer + 4 uur opstijven
Ingrediënten biscuit (4 pers)
n
10 eiwitten n
90 gr suiker n
200 gr amandelpoeder n
200 gr bloemsuiker n
80 gr bloem n een
snuifje zout Ingrediënten crème au beurre n 240 gr suiker n 5 eetlepels oploskoffie n 3 eieren n 400 gr boter Ingrediënten ganache n
50 g boter n
1 dl room n
200 gr zwarte chocolade
(maximum 60% cacao) Extra n
keukenmachine met klopper n
bakpapier n
kookpenseel |
|
Bereiding
n Biscuit
n Verwarm de oven voor tot 220°C
n Klop de eiwitten schuimig met de suiker in de keukenmachine
n Voeg er het amandelpoeder en een snuifje zout aan toe
n Zeef de bloem en de bloemsuiker
n Spatel het door het beslag
n Bedek 2 bakplaten met bakpapier
n Stort er het beslag op uit enstrijk het glad
n Bak 12 minuten in de voorverwarmde oven
n Haal de biscuit uit de oven
n Stort uit op een keukenhanddoek
n Laat afkoelen
n Crème au beurre
n Meng de suiker met een scheutje water
n Verwarm op het vuurtot het suikerwater karameliseert
n Meng 5 cl heet water met de oploskoffie
n Laat afkoelen
n Klop de eieren los
n Doop een kookpenseel in wat water
n Strijk de rand van de potin net boven de
suikerrand
n Roer de eieren door de karamel
n Laat er al roerend de boter bij smelten
n Roer de koffie door het botermengsel
n De crème au beurre moet goed stevig zijn
n Laat wat afkoelen
n Javanais – deel 1
n
Snijd de randen van de plakken biscuit en
halveer ze
n
Je hebt nu vier plakken
n
Leg een plak biscuit op een schaal
n
Verdeel een derde van de crème au beurre over de biscui
n
Herhaal nog twee keer en eindig met een plak
biscuit
n Laat de javanais een uur opstijven in de diepvriezerp
n Ganache
n Verwarm de room op het vuur
n Snijd de boter in blokjes en smelt ze in de room
n Breek de chocolade in stukjes
n Smelt de chocolade in de room en roer tot een glad, glanzend mengsel
n Javanais – deel 2:
n
Snijd de kanten van de javanais
mooi recht af
n
Zet de javanais op
een taartrooster
n
Giet de ganache
over het gebak
n
Strijk glad
n
De javanais moetoveral bedekt zijn met chocolade
n
Laat de javanais
een paar uren opstijven in de koelkast
n
Versier de javanais
eventueel met ‘koffieboontjes