Nougatineparfait met
gekaramelliseerde appels |
Ingrediënten Bodem (4 pers) n
120 gr petits-beurres n
1 eetlepel amandelen n
een
snuifje gemalen kaneel n
60 gr boter n 1
eetlepel lichtbruine suiker Ingrediënten Parfait n 2,5
dl melk n ½
vanillestokje n 1
dl slagroom n 80
gr nougatine n 2
eierdooiers n 50
gr suiker n een snuifje gemalen kaneel Ingrediënten Appel n 2
appels n 2
eetlepels lichtbruine suiker n 1
eetlepel boter n 1
eetlepel citroensap n 0,2
dl calvados |
|
Bereiding
n Bodem
n Maal
de petits-beurres en de amandelen fijn met de kaneel
n Smelt
de boter en meng met de koekjeskruimels en de lichtbruine suiker
n Druk
dit mengsel aan op de bodem van met plasticfolie beklede ramequins
n Parfait
n Breng
de melk aan de kook met het in tweeën gespleten vanillestokje
n Giet
de melk door een zeef
n Klop
de slagroom op en zet koel weg
n Snij
de nougatine in blokjes en laat smelten in een
bain-marie
n Hou
opzij
n Klop
de eierdooiers, de suiker en de kaneel op in een bain-marie tot een
bleek-romige massa (sabayon)
n Roer
er de vanillemelk door
n Haal
van het vuur en voeg ook de gesmolten nougatine toe
n Laat
de crème volledig afkoelen alvorens er de opgeklopte slagroom door te spatelen
n Vul
de ramequins met de nougatinecrème
en zet minstens 4 uur in de diepvriezer om op te stijven
n Appel
n
Snij de appels in vieren
n
Verwijder het klokhuis en snij het vruchtvlees in plakjes
n
Laat de suiker en de boter licht goudbruin
karamelliseren in een braadpan
n Voeg
de appels toe en blus met het citroensap en de calvados
n Afwerking
n Haal
de nougatineparfaits 10 minuten voor het serveren uit
de diepvriezer
n Draai
uit op borden en verwijder de plasticfolie
n Verdeel
er de gekaramelliseerde appels rond en serveer meteen
Tip
n Nougatine is een mengsel van gekaramelliseerde suiker en
amandelen dat veel gebruikt wordt in nagerechten en gebak