Sneeuwwitte Būche |
Kerststronk,
gebaseerd op de traditionele rolcake, met
mangocompote, slagroom en witte chocolade
Bereidingstijd
: voorbereiding :
55 minuten, bakken : 7 minuten
Ingrediėnten (4 pers) n 2 rijpe mangos n 2 eetlepels suiker n ½ citroen n 7 gr gelatine n water n 75 gr suiker n 75 gr zelfrijzende bloem n 3 eieren n klontje boter n snuifje
zout n 2 dl room n 1 vanillestokje n 1 eetlepel bloemsuiker n 100 gr witte chocolade n extra
bloemsuiker n kerstversiering voor op het gebak (naar eigen smaak) Extra n zeef n rasp n bakpapier n bakplaat
met lage opstaande rand (bv. 30x40cm) n blender of
mixer n keukenmachine
met klopper of handmixer |
|
|
Bereiding
n Fruitvulling
n Schil
de mangos
n Verwijder
de pit en snij het vruchtvlees in blokjes
n Doe
ze in een pot
n Voeg de suiker toe, wat citroensap en een scheutje water
n Kook
het fruit op een zacht vuur gedurende 20 ą 30 minuten
n Week
de blaadjes gelatine in een beker met koud water
n Mix
de compote fijn
n Knijp
de blaadjes gelatine uit en roer ze door het warm fruit tot ze opgelost zijn
n Laat
de mangopuree afkoelen en opstijven in de koelkast
n Indien
je extra fijne mangopuree wenst, dan kan je de warme fruitmoes door een zeef
roeren
n Gebruik
hiervoor de bolle zijde van een lepel
n Rolcake
n Scheid
de eieren
n Doe
de dooiers in de mengkom van de keukenmachine
n Bewaar
het eiwit apart
n Voeg
de suiker toe aan de pot met dooiers en klop het mengsel bleek en luchtig (ruban)
n Zeef
de bloem en spatel ze door het zoete dooiermengsel
n Verzamel
het eiwit in een andere mengkom, voeg een snuifje zout toe en klop het tot een
stevig wit schuim
n Verwarm
de oven voor tot 200°C
n Gebruik
een beetje boter om een vel bakpapier vast te kleven op een vlakke bakplaat met
lage opstaande rand
n Maak
insnijdingen in de 4 hoeken, zodat je de volledige bodem en de opstaande rand
met een laag papier bedekt
n Spatel
het eiwitschuim zorgvuldig onder het cakebeslag
n Schep
het luchtig beslag op het bakpapier en strijk het egaal uit
n Bak
het beslag 7 minuten op 200°C
n Slagroom
n
Doe de room in de mengschaal van de keukenmachine
n
Voeg de zaadjes van een vanillepeul toe en wat
bloemsuiker
n Klop
het mengsel tot een luchtige, stevige slagroom
n Afwerking
n Roer
de gekoelde en opgesteven mangocompote los
n Verwijder
het bakpapier voorzichtig van de dunne lap versgebakken cake
n Werk
voorzichtig zodat het gebak niet scheurt
n Strijk
het vel gebak in met een royale laag van de mangocompote
n Blijf
een paar centimeter weg van de randen van het gebak
n Rol
het gebak voorzichtig maar toch voldoende strak op
n Snij
de randen bij (met een gekarteld mes) en leg de rol op een rooster - of
rechtstreeks op de presenteerschaal, met de naad onderaan
n Spatel
een egale laag vanilleslagroom over de volledige rol en geef ze de look van een
sneeuwwitte kerststronk
n Rasp
er een laagje witte chocoladeschilfers over en bepoeder de stronk met
bloemsuiker
n Versier
de sneeuwwitte stronk naar persoonlijke smaak
n Bewaar
ze koel en droog