Bastognetoetje met mandarijn en kruidig chocolade-ijs |
Ingrediënten (15 pers) Chocoladedrank n 4 dl sterke koffie n 2 dl halfvolle melk n 2 dl slagroom n 1 stuks kaneelstokje n 1 stuks vanillestokje n 1 takje tijm n 1 takje rozemarijn n 2 stuks kruidnagel n 150 gr chocolade n 4 eetlepels gembersiroop n 4 eetlepels sinaasappelsap Ingrediënten Ijs n 3 stuks eidooiers vloeibaar n 100 gram witte basterd suiker n 1 liter chocoladedrank = de zelfgemaakte chocoladedrank als hierboven omschreven! Ingrediënten Yoghurt/roomkaas mengsel n 400 gr Griekse yoghurt n 200 gr roomkaas n 2 theelepels kaneel n 2 theelepels koek- en speculaaskruiden n 1 pak Bastogne koekjes n 14 stuks mandarijnen n 3 eetlepels Mandarin Napoleon n 15 stuks pecannoten 1pp Ingrediënten Uitserveren n 1 dl slagroom n 1 eetlepels sinaasappelrasp Extra n thermometer n spuitzak
|
|
Bereiding
n Chocoladedrank
n Doe de koffie, melk, slagroom en kruiden in een steelpannetje en breng dit aan de kook
n Laat zachtjes ± 10 minuten trekken zodat het mengsel een heerlijke kruidensmaak krijgt
n Breek de chocolade in stukjes
n Zeef het koffiemengsel en laat onder goed roeren de chocolade erin oplossen
n Voeg de gembersiroop en het sinaasappelsap toe
n Dit is de basis voor het ijs
n Ijs
n Doe de 3 dooiers met de suiker in een kom en klop met een handmixer licht en romig
n Voeg, met de mixer op een lage stand, de lauwe chocoladedrank beetje bij beetje aan het eimengsel toe, tot het een glad geheel wordt
n Schenk dit terug in de pan en verwarm het op een lage stand
n Roer met een houten pollepel tot de vla begint te binden en op de bolle kant van de lepel blijft hangen
n Zorg dat de vla niet te heet wordt, maximaal 84°C, anders kan deze gaan schiften en wordt het ijs korrelig
n Neem de pan van de warmtebron en laat de vla in de snelvriezer afkoelen
n Roer af en toe goed door zodat er geen vel gevormd wordt
n Draai vervolgens in de ijsmachine in ± 20 minuten tot ijs
n Yoghurt/roomkaas mengsel
n Meng in een kom de Griekse yoghurt met de roomkaas met de handmixer tot een gladde massa
n Meng er vervolgens de kaneel en de koek- en speculaaskruiden doorheen, en meng alles goed door elkaar
n Doe het mengsel in een spuitzak en leg tot gebruik in de koeling
n Verwijder met een scherp mes de schillen van de mandarijnen
n Snij de partjes in kleinere stukjes
n Meng drie eetlepels Mandarine Napoleon door de mandarijnen en laat afgedekt staan tot gebruik
n Uitserveren
n Neem de dessertglaasje om het gerecht te presenteren
n Bedek dan eerst de dessertglaasjes met een laagje mandarijn
n Daar bovenop komt een laag Bastogne koekjes
n Maak grove kruimels en doe deze bovenop de mandarijn
n Spuit daar vervolgens het yoghurt/roomkaas mengsel op
n Verdeel dit over de glaasjes
n Bovenop het yoghurt/roomkaasmengsel komt nog een laagje mandarijn
n Strooi daar overheen nog wat kruimels van de Bastogne koekjes
n Leg hier een mooie quenelle chocolade-ijs bovenop
n Maak af met lobbig geklopte slagroom, een beetje sinaasappelrasp en een pecannoot