Dulce de leche
kerstdessert |
Ingrediënten cake (8 pers) n 150 gr
roomboter n 250 gr
zelfrijzend bakmeel (gezeefd) n 150 gr
witte basterdsuiker n 4 eieren n 200 gr dulce de leche (+ extra voor
garnering) Ingrediënten ijs n 250 ml
melk n 500 ml
slagroom n 6
eidooiers n 25 gr
kristalsuiker n 1 blikje dulce de leche a 397 gr Ingrediënten pistachekoekjes n 125 gr
poedersuiker n 50 gr
roomboter (kamertemperatuur) n 50 gr
melk n 40 gr
bloem n ½ vanillestokje n 25 gr
ongezouten pistache (+ extra voor garnering) Extra n handmixer of standmixer n keukenmachine n ijsmachine |
|
Bereiding
n Cake
n Bekleed een
vierkant bakblik met bakpapier en verwarm de oven voor op 180°C
n Mix de
roomboter, dulce de leche
en basterdsuiker tot een luchtige massa
n Mix de
eieren er een voor een door
n Spatel de
bloem er in delen voorzichtig door
n Bak de cake
in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin
n Als de cake
is afgekoeld, bestrijk je de bovenkant met een dunne laag dulce
de leche en snijd je de cake in de gewenste kleine
porties
n Ijs
n Meng de
slagroom en melk in een pannetje en verwarm dit op middelhoog vuur. Let op dat
het niet overkookt, dit kan vrij snel gebeuren
n Scheidt de
eieren en klop de eidooiers samen met de suiker tot het wit wordt
n Meng de dulce de leche bij de geklopte
eigelen en schenk het warme roommengsel erbij
n Blijf mixen
zodat de eieren niet kunnen gaan stollen
n Schenk het
mengsel opnieuw in de pan en laat het op laag vuur nog even garen
n Blijf
constant roeren, dit gaat het beste met een pannenlikker zodat je niets mist op
de bodem van de pan
n Je merkt
dat de eigelen gaar zijn als je een op een lepel met je vinger een blijvende
streep kunt trekken
n Giet het
mengsel in de ijsmachine en laat 40 minuten draaien
n Je merkt
vanzelf of het ijs hard genoeg bevroren is of dat het nog eventjes nodig heeft.
n Haal het
ijs uit de machine in een afgesloten bak en zet in de vriezer
n Pistachekoekjes
n Verwarm de
oven voor op 175°C
n Maal de pistache noten fijn in de keukenmachine
n Mix de
boter luchtig in de keukenmachine
n Laat de
keukenmachine rustig draaien en voeg de poedersuiker in delen toe
n Snijd de
vanillestok door de helft en schraap het merg eruit, voeg dit toe aan het boter mengsel
n Voeg
langzaam in delen de melk en bloem toe
n Blijf
ondertussen mixen tot een glad beslag is ontstaan
n Strijk het
beslag dun uit op een siliconen bakmat of bakpapier
n Bestrooi
het dunne koekjesbeslag met de gehakte pistachenootjes
n Bak de
koekjes ongeveer 20 minuten tot ze goudbruin zijn, dit is afhankelijk van de
dikte van het uitgestreken beslag
n Laat de
koekjesplaat ongeveer 5 minuten afkoelen en als de koekjesplaat hard is
geworden kun je deze in stukken breken
n Afwerking
n Zet de
blokjes cake op een bord
n Leg
pistache kruim op de plek waar je het ijs gaat leggen en strooi her en der een
beetje extra
n De
overgebleven dulce de leche
kun je op het bord spuiten of scheppen
n Leg het ijs
op de pistache kruim zodat het niet gaat schuiven en steek de pistachekoekjes
in het ijs
n Voor een
snelle versie kun je ook kant en klaar ijs gebruiken