Brokkeldeeg / Kruimeldeeg - Basisrecept |
Ingrediënten
voor ca 200 gr brokkeldeeg
n 100
gr bloem
n 60 gr
boter
n 30 gr
bloemsuiker of basterdsuiker (enkel voor zoet gebak)
n 1
klein ei of 30 ml vloeistof
Ingrediënten voor
ca 350 gr brokkeldeeg
n 160
gr bloem
n 100
gr boter
n 50 gr
bloemsuiker of basterdsuiker (enkel voor zoet gebak)
n 1
klein ei of 35 ml vloeistof
Ingrediënten
voor ca 500 gr brokkeldeeg
n 250
gr bloem
n 150
gr boter
n 80 gr
bloemsuiker of basterdsuiker (enkel voor zoet gebak)
n 1 ei
of 8oml vloeistof
Kruimeldeeg
of zandtaartdeeg: minder boter - Verhouding
n 250
gr deeg: 45 gr boter
n 350
gr deeg: 80 gr boter
n 500
gr deeg: 120 gr boter
Vervang bloemsuiker of
basterdsuiker door griessuiker
Vele benamingen voor één soort knapperig en droog deeg.
Deze deegsoort wordt met de handen gekneed in tegenstelling tot biscuitbeslag
of cakebeslag, dat wordt geroerd. Houd geregeld de handen onder koud water om
ze goed koel te houden; brokkeldeeg kan zelfs geen warme handen verdragen. Dan
wordt het kleverig en te zacht. Het verdient aanbeveling het deeg zolang
mogelijk te mengen en te versnijden met behulp van twee messen en zo de
ingrediënten dooreen te hakken- Brokkeldeeg is korrelig, bros en samenhangend
van structuur en daarom geschikt voor koekjes of taartbodem.
Tips
n
Voor zoet gebak kunnen er aan het deeg allerlei
aroma's worden toegevoegd zoals vanille, kaneel, koekkruid, cacao en voor
hartig gebak onder meer kaas, kummel, maanzaad, paprikapoeder
n
Om het gebak fijner te maken, kunt u er meer
boter aan toevoegen en zelfs zoveel boter als bloem gebruiken. Maar dan is het
deeg niet meer geschikt om koekjes te maken. Gebruikt u minder boter dan is
aangegeven, dan is het deeg nog moeilijk te verwerken en moet er een ei bij of
vloeistof
n
Vloeistof kan van alles zijn: water, melk,
fruitsap, likeur, wijn, bier enzovoort
n
Het is niet aan te bevelen om voor de bereiding
van brokkeldeeg alleen plantaardige vetstof te gebruiken omdat die smaak
herkenbaar wordt. Doe er daarom een derde deel boter bij
n
Deeg voor een hartige taart behoeft geen suiker.
.Brokkeldeeg kan uitstekend gecombineerd worden met soezendeeg, biscuitdeeg en
gistdeeg
n
Griessuiker lost moeilijker op in dit deeg.
Gebruik daarom bloem- of basterdsuiker
n
Brokkeldeeg met eieren vermengd heeft een beetje
bakpoeder nodig ofwel zelfrijzende bloem omdat de eiwitten het deeg doen
verharden
n
Bereid brokkeldeeg op voorhand zodat het ten
minste nog 2 tot 3 u op een koele plek kan rusten
n
Versnijd en kneed brokkeldeeg op een marmeren
werkblad
n
Na het uitschakelen van de oven, moet het
brokkeldeeg hard worden in een geopende oven. Ontvorm een brokkeldeeggebak
terwijl het nog lauwwarm is, anders gaat het stuk
n
Bewerk het deeg nog even nadat het uit de
koelkast komt.
|
|
|
1.
Zeef de bloem op de werkplank |
2. Maak een kuiltje in het midden |
Strooi de suiker in het kuiltje3. |
|
|
|
|
|
|
4. Breek de eieren op de suiker
in het kuiltje |
5. Snijd de boter in kleine
blokjes |
6. Schik de boterklontjes rond het
kuiltje |
|
|
|
7. Hak de boter met behulp van 2
messen door het bloemmengsel |
8. Kneed met koele handen het
geheel tot een stevig deeg |
9. Maak er een bal van en wikkel in
folie. Laat ca. 2u rusten in de koelkast |
Warme appeltaart |
Deze taart kunt u, al dan
niet geflambeerd met Calvados bijvoorbeeld, presenteren met een bolletje
roomijs.
Bakvorm: taartvorm van 24
tot 26 cm diameter
Baktijd/baktemperatuur: 40
minuten/200°C
Ingrediënten
voor 200 tot 300 gr brokkeldeeg
n Boter
n Vulling:
2 tot 3 appelen
Ingrediënten
voor afwerking
n 100 gr boter
n 125 gr griessuiker
n 100 g bloem
n 100 g amandelpoeder
Bereiding
n
Bereid
het brokkeldeeg volgens het basisrecept en rol het uit
n
Bestrijk de taartvorm met boter en schik er het deeg in
n
Bekleed ook de randen
n
Schil de appelen, snijd in partjes, verwijder het klokhuis en snijd de
appelen in dunne plakjes
n
Meng boter en suiker in een kom tot een smeuïg geheel
n
Doe er de bloem en het amandelpoeder bij en kneed, bij voorkeur met de
hand, tot een homogene massa
n
Druk de porties plat en leg op de appelen
n
Bak de taart gaar
n
Laat even afkoelen en dien warm op
Dranksuggestie
n kaneel- of appelthee
n zoete witte wijn