Ananas met vanillesaus |
Ingrediënten
(4 pers) n 1 kleine verse ananas n 2 stevige klonten boter n 2 vanillestokjes n 150 gr suiker n 3 eetlepels bruine rum n 2 eetlepels witte wijnazijn |
|
Bereiding
n Laat een stevige klont boter op
kamertemperatuur komen
n Snijd de vanillestokjes in de
lengte doormidden en schraap er met een mesje het zwarte merg uit
n Meng merg en boter tot een pommade
n Houd apart
n Giet het water in een pannetje en
voeg de suiker toe
n Breng al roerend aan de kook
n Als de suiker volledig is opgelost
mag de siroop nog één minuut doorkoken
n Zet deze siroop even apart
n Snijd met een groot mes de schil van
de ananas
n Snijd het vruchtvlees vervolgens in
schijven van ongeveer 2 cm dik
n Met een mesje verwijderen we het
harde hart uit elek fruitschijf
n Zet een grote pan met antikleeflaag
op hoog vuur
n Laat er een stevige klont boter in
uitsmelten
n Vlij de ananasplakken in de
schuimende boter
n Bak het fruit gedurende 3 minuten
langs elke kant
n De ananas mag een bruin kleurtje
krijgen, dan smaakt hij nog lekkerder
n Schep de ananas even uit de pan en
giet het braadvet weg
n Het fruit mag dan opnieuw in de pan
op een zacht vuurtje
n Giet de rum bij de ananas
n Laat even inkoken en voeg dan de
wijnazijn toe
n Laat opnieuw even inkoken
n Giet dan de siroop bij de ananas
n Laat een 10-tal minuten zacht
sudderen zonder deksel
n Verdeel de schijven ananas over de
warme borden
n De vanilleboter laten we nu
uitsmelten in de saus in de pan
n Dat uitsmelten gaat het best door de
pan ritmisch heen en weer te schuiven op het aanrecht
n Overgiet de ananas dan met de saus
Tip
n Serveer bij de ananas een bolletje
roomijs. Smaak naar keuze
Wijntip
n Een witte dessertwijn die geurt en
smaakt naar tropisch fruit natuurlijk bv. Een Sauternes of een goede
Monbazillac kan wonderen doen