Gekarameliseerde ananas met gemberijs |
Ingrediënten
(4 pers) n ½ liter vanilleroomijs n
4 bolletjes stemgember (potje à 240 g) n
1 eetlepel gembersiroop (uit potje stemgember) n
4 eetlepels donkere basterdsuiker n
1 theelepel Chinees vijfkruidenpoeder of gemberpoeder n
1 rijpe ananas n 25 gr ongezouten boter |
|
Bereiding
n Kan tot 1 dag tevoren: Roomijs
op kamertemperatuur iets zacht laten worden
n Gemberbolletjes fijnhakken
n Gehakte gember en gembersiroop
door ijs mengen
n IJs terug in vriezer plaatsen
en minstens 1 uur opnieuw laten bevriezen
n In kom basterdsuiker met
vijfkruidenpoeder mengen
n Ananas schillen en in de
lengte in kwarten snijden
n Harde kern wegsnijden en
kwarten in de lengte in drie repen snijden
n In koekenpan met
antiaanbaklaag boter laten smelten
n Ananasrepen erin leggen,
bestrooien met basterdsuiker
n Ananas 2 à 3 min. bakken en
eventueel tussentijds keren, tot suiker stroperig is en ananas goudbruin en
warm is
n IJs uit vriezer nemen
n Ananasrepen over vier
dessertborden verdelen en met ijsschep krullen van gemberijs ernaast scheppen
Tip
n Zacht geworden en opnieuw
ingevroren ijs kan uit hygiënische overwegingen niet meer lang bewaard worden. Maak
dit dessert daarom hooguit de dag tevoren
Wijntip
n Friszoete tot halfzoete witte wijn
|