Appelcharlotte met crème fraîche |
Ingrediënten
(4 pers) n
1 citroen n
6 sneetjes oud witbrood (casino) n
4 zoete appels (bijv. Elstar) n
100 gr boter n
100 gr suiker n
1 vanillestokje n
125 ml crème fraîche n
soufflévormpjes, inhoud ± 150 ml |
|
Bereiding
n
Citroen schoonboenen en helft van schil raspen (vrucht
wordt verder niet gebruikt)
n
Korst van sneetjes brood snijden en elk sneetje in vieren
snijden
n
Broodkwarten naast elkaar op werkvlak of op groot bord
leggen
n
Appels schillen, in 4 parten snijden, klokhuis
verwijderen en partjes halveren
n
Oven voorverwarmen op 200°C
n
In koekenpan boter en suiker laten smelten, regelmatig
roeren
n
Vanillestokje in lengte opensnijden, met punt van mes
merg eruit schrapen
n
Merg door botermengsel roeren, ook lege vanillestokje in
pan leggen
n
Helft van botermengsel over broodrepen uitsmeren
n
Rest van botermengsel op matig vuur nog 5 minuten laten
bruisen, tot mengsel lichtbruin wordt (= karameliseren)
n
Appelstukjes en citroenrasp erdoor roeren en geheel nog ±
15 minuten zachtjes laten stoven tot meeste vocht verdampt is en appelstukjes
goed gaar zijn
n
Af en toe omscheppen
n
Vanillestokje uit pan nemen
n
Wand en bodem van vormpjes met brood bekleden, door de
broodkwarten, met besuikerde zijde buiten, elkaar overlappend in vormpjes te
leggen
n
Goed aandrukken
n
Appel over vormpjes verdelen en nogmaals goed aandrukken
n
Bovenkant van vormpjes afdekken met aluminiumfolie en op
rooster in midden van oven zetten. Charlottes ± 30 minuten bakken, tot brood
goudbruin is
n
Crème fraîche met vork losroeren
n
Vormpjes uit oven nemen, folie verwijderen en zijkant van
charlottes met mes lossnijden
n
Telkens bord op vormpje leggen, samen keren en even
schudden, zodat charlotte uit vormpje loskomt
n
Charlottes warm serveren, met royale schep crème fraîche
Wijntip
n
Friszoete tot halfzoete witte wijnen
|