Crème brûlée |
Sommige
mensen doen een moord voor een goede crème brûlée….Je bent gewaarschuwd!
Ingrediënten
(4 pers) n
½
liter volle melk n
4
eidooiers n
60 gr fijne
griessuiker n
1
vanillestokje n
100 gr
fijne suiker of cassonade om te karameliseren |
|
Bereiding
n
Splijt het vanillestokje met een scherp mesje open en
laat in de melk glijden
n
Breng langzaam aan de kook
n
Klop de eidooiers los met de suiker - Niet met de mixer
dan wordt het te schuimig!
n
Neem het vanillestokje uit de melk en giet de kokende
melk voorzichtig, straaltje per straaltje, bij de eidooiers onder voortdurend
kloppen
n
Zet de schaal met eimelk in een pan met bijna kokend
water (au bain-marie) en blijf roeren totdat deze mooi gebonden is als een vla
n
Neem de kom uit de pan en blijf kloppen totdat de vla wat
lauwer geworden is
n
Verdeel over individuele schaaltje en laat de vla verder
afkoelen in de koelkast
n
Voor het krokant suikerlaagje op de vla kan je 2 dingen
doen:
n
Bestrooi de ijskoude vla met suiker. Gebruik de
verfbrander ui de doe-het-zelfwinkel om de suiker te branden. Voorzichtig want
de suiker moet karameliseren, niet verbranden
n
Los de suiker op in 3 eetlepels water en breng aan de
kook. Wacht tot de suiker, zonder roeren, goudbruin begint te kleuren en giet
dan de suiker over de ijskoude vla. Ze zal onmiddellijk stollen tot een
glashard karamellaagje.
|