Aardbei-rabarbercompote met ijs van witte
chocolade |
Ingrediėnten
(4 pers) n 200 gr aardbeien n 200 gr rabarber n 100 gr suiker n 1 mespunt kaneel n 1 vanillestokje n scheutje witte wijn Ingrediėnten
voor het vanilleschuim n ¼ liter verse room n 4 eierdooiers n 20 ml advocaat n 1 vanillestokje n 50 gr suiker Ingrediėntenvoor
het chocoladeijs n ¾ liter melk n 50 gr suiker n 200 gr witte chocolade n 9 eierdooiers |
|
Bereiding
n
Spoel
de aardbeien, verwijder het kroontje en halveer ze
n
Schil
de rabarberstelen en snij ze in stukken van ± 2 cm
n
Bewaar
de schillen
n
Doe
de gespoelde schillen van de rabarber in een pan met de suiker en laat ze
karameliseren
n
Blus
met een scheutje witte wijn (let op voor hete spatten!)
n
Snij
het vanillestokje in de lengte open en haal het merg eruit
n
Doe
dit, samen met de kaneel, bij de rabarberschillen
n
Laat
een beetje inkoken en giet door een zeef
n
Doe
de stukjes rabarber met dit kookvocht in een vuurvaste schotel
n
Laat
ze in de oven op 200°C gaar worden
n
Haal
ze uit de oven en voeg er de aardbeien aan toe
n
Breng
voor het vanilieschuim de room, advocaat, suiker en het merg van het
vanillestokje aan de kook
n
Klop
er met de garde de eierdooiers door (blijven kloppen zodat het eigeel niet
stolt!)
n
Laat
al roerend verderkoken tot de saus gebonden is
n
Breek
voor het ijs de witte chocolade in stukjes
n
Breng
de melk met de suiker aan de kook en laat hierin de chocolade smelten
n
Laat
verder koken en klop er met de garde de eierdooiers door
n
Blijf
kloppen tot het mengsel schuimig is
n
Doe
het mengsel in de ijsmachine of laat het opstijven in de diepvriezer
n
Klop,
vlak voor het serveren, de vanillesaus met de staafmixer schuimig
n
Verdeel
de vruchtencompote over de borden, schep er wat vanillesaus op en leg er een
bolletje ijs bovenop
n
Werk
eventueel af met een chocoladefantasietje en/of een takje verse munt
Wijntip
n
De Riesling Eiswein van het huis Ruppertsbergen
Lonsenbusch in de Pfalz is zoet, maar heeft voldoende frisse zuren