Knolselderij-crèmesoep |
Bereidingstijd 35 minuten voorbereiden en 5 bereiden
Ingrediënten
(4pers) n 1 knolselderij (kleine) n 3 eetlepels citroensap n 2 sjalotjes n 25 gr roomboter n 1 kruidenbouillontablet n 1 takje tijm n 1 eetlepel cognac of vieux n 1 bekertje crème fraiche (125 ml) n zout en (versgemalen) peper n staafmixer |
|
Bereiding
n
Boven-
en onderkant van knolselderij dun eraf snijden
n
Rest
van knolselderij met groot mes in plakken snijden
n
Plakken
schillen, wassen en in blokjes snijden
n
Tot
gebruik bewaren in ruim water met 2 eetlepels citroensap
n
Sjalotjes
pellen en snipperen
n
In
grote pan boter smelten
n
Sjalotjes
± 2 minuten zachtjes bakken
n
Knolselderij
uit water halen en ± 1 minuut al omscheppend meebakken
n
Bouillontablet,
tijm en 6 dl water toevoegen
n
Selderij
in ± 20 minuten op laag vuur gaar koken
n
Tijm
uit pan nemen
n
Met
schuimspaan enkele blokjes knolselderij eruit nemen
n
Soep
met staafmixer of in keukenmachine glad pureren
n
Soep
opnieuw verwarmen
n
1
eetlepel citroensap, cognac of vieux en ⅔ deel van crème fraîche erdoor
roeren
n
Op
smaak brengen met zout en peper
n
Soep
in vier borden scheppen en rest van crème fraîche erin scheppen
n
Serveren
met kaasstengels
Wijntip
n
Ronde,
fruitige, soms wat kruidige witte wijnen